Защо медузите в езерото Медуза загиват?

Защо медузите в езерото Медуза загиват?

Соленото езеро Медуза в архипелага Скалисти острови на Палау от години е известно сред приключенците като място, където те могат да поплуват, докато златни медузи танцуват около тях. Напоследък обаче се забелязва негативна тенденция в популацията на тези създания и няма как да не се запитаме защо медузите от невероятното езеро Медуза не могат да оцелеят тук?

Езерото Медуза се намира в източните предели на остров Ейл Малк, на 800 км от Филипините. То се отличава с размери 460 х 160 метра и е дълбоко не повече от 50 метра. Въпреки своите сравнително скромни размери обаче то винаги е било дом на безброй медузи, представители на два много интересни вида – златна и лунна медуза.

Когато през март 2016 година организация прави преброяване на тяхната популация, става ясно, че в този период във водния басейн живеят около шестстотин хиляди медузи. Данните обаче не са никак положителни, тъй като при по-ранни проучвания учените са се натъквали на осем милиона медузи.

Ясно е, че се наблюдава негативна тенденция и за жалост, тя повлиява зле на туристическия бранш. Наскоро посетителите на известната забележителност останали толкова разочаровани, че не са успели да видят възрастна медуза, че някои от туристическите фирми, решили занапред да не организират екскурзии до там, предават чуждестранни издания.

Изследователите все още не са напълно наясно на какво всъщност се дължи изчезването на медузите, но вече имат някои предположения. Според тях за негативната тенденция най-вероятно допринася природният феномен Ел Ниньо, за кого се смята, че е направил климата по тези земи по-сух от обичайното.

Най-вероятно спадът в количеството на валежите пък е повлиял негативно на солеността в езерото, което пък е направило водите му негостоприемни за медузите.

Специалистите обаче не губят надежда. Според тях не всички е загубено и най-вероятно, когато условията във водите на Медуза се подобрят, популацията на нейните обитатели отново ще нарасне.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати