Снежният леопард и горилата изчезват от планетата

Горила

Снежните барсове, известни и като снежни леопарди, ще изчезнат завинаги в най-скоро време. В световен мащаб са останали едва 800 броя от тези красиви животни. Въпреки че отдавна са в Червената книга, тези хищници са избивани заради красивата си козина, а размножаването им е сложен процес и дните на този вид са преброени.

Огромната дива котка, известна като манул, също скоро ще изчезне завинаги от планетата. Разкошното животно, което прилича на огромен домашен котарак, отдавна е в Червената книга на защитените видове, но въпреки това бракониерите го избиват заради ценната му пухкава козина. Манул стана известен през последните години, тъй като много хора решиха, че могат да си купят това животно за домашен любимец. То обаче е твърдо диво, за да бъде опитомявано, освен това е защитен вид.

Невероятните варани от остров Комодо, известни като комодските дракони, също са пред изчезване. Вараните, които успяват с един удар на опашката си да повалят едро животно, не могат да се справят с капаните и пушките на хората. Бракониерите избиват комодския варан заради кожата му, от която се правят чанти, обувки и аксесоари.

Варан

Жителите на морските дълбини също не са застраховани от изчезване. Уникалните костенурки логгерхеод, които преди време са се срещали в повечето океани, днес са пред изчезване. Бракониерите убиват този рядък вид костенурка заради месото й, което има специфична миризма, но се смята за деликатес.

Но най-сериозната причина, поради която този вид е пред изчезване, е фактът, че яйцата й се продават за баснословни суми в скъпите ресторанти по света. Въпреки че са защитен вид, тези костенурки ще изчезнат скоро, защото бракониерите не спират да изравят яйцата им край брега.

Над 40 процента от животните на планетата са на границата на изчезването си като видове заради избиването им, както и заради застрояването на местата, където живеят. Сред най-застрашените животни е амурският тигър - останали са едва около 500 броя от тези красиви хищници.

Горилите също са застрашени от изчезване като вид. През последните десетина години броят на горилите е намалял почти наполовина. Носорогът също е на път да изчезне, тъй като всяка година се убиват около 500 броя от тези животни, и то само заради рога им, който според някои хора е много силен афродизиак.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати