Койвълци завземат САЩ

Койовълци

Източната част на САЩ е превзета от нов вид хибридни животни. Той е синтез между койот и куче. Американските генетици го наричат койвълци.

Новият вид животни се появяват за пръв път в края на 19 век в южната част на канадския щат Онтарио. Тогава изсичането на дърветата и безразборния лов съкратили територията на вълците изключително много.

Поради надвисналата опасност от изчезване, те започват да се чифтосват с койоти и кучета. Днес новият вид хищници вече обитават обширни територии на равнини и гори, а все по-често се срещат и в градските територии.

Генетиците поясняват, че в обичайния случай подобно междувидово кръстосване би дало слабо потомство, което не би оцеляло дълго. В дадения случай обаче смесеното ДНК на тези животни създава вид, който тежи двойно на теглото на обикновени койоти и е много по-издържлив.

При проведени от учени от Университета Стоуни Брук в Ню Йорк изследвания става ясно, че в генома на койвълците се откриват 25% вълчи гени и 10% гени на кучета от основно големи породи, като доберман и немска овчарка.

Тялото на койвълците е по-мускулесто, те развиват по-бърза скорост, а челюстите им са по-големи и здрави. Симбиозата между двата вида позволява на хищниците да издават звуци на ниска честота като вълците, след което лесно могат да преминат към характерното за койотите скимтене.

Страшен Вълк

Вълците по природа не излизат на открити пространства, докато койотите не обичат да ловуват в гористите местности. Новият вид е наследил най-хубавото и от двата вида и няма никакъв проблем да ловуват и на двете места.

Новият вид хищник активно е заселил пустеещите гори в източната част на САЩ. Днес ареалът им на разпространение се разширява на югоизток. Учените са установили, че за последните сто години популацията е нараснала до няколко милиона.

Интересното е, че койвълци се срещат масово и в големите градове като Ню Йорк, Вашингтон и Бостън. Установено е, че кучешките гени са успели да потиснат характерната за вълците неприязън към човека.

В градовете койвълците са се приспособили благодарение на това, че са всеядни. Те похапват дини, тикви и всякаква изхвърлена храна. Освен това са се научили да хващат гризачи, белки и дори котки.

Генетиците са категорични, че е крайно време койвълците да бъдат обособени в отделен вид. Срещу това обаче стои фактът, че те продължават да се чифтосват с вълци и кучета.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати