Ревящите маймуни крият срамна тайна

Маймуни
Универсална четка за косми за прахосмукачка-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
20.02 лв.
Виж ››

Срамна тайна пазят мъжките екземпляри от вида Ревящи маймуни. Самците, чиито звуци огласят гористите местност в Централна Америка, определено се различават по отношение на своето мъжество, сочи ново проучване.

Ревящите маймуни са известни с особените сигнали, които произвеждат. Техните звуци определено са сред най-плътните в животинското царство. След обстойно наблюдение на интересния вид учените забелязали, че самците буквално изревават, за да пропъдят своите конкуренти, както и да се покажат като по-мъжествени и привлекателни пред дамите. Специалистите обаче се натъкнали и на още нещо.

Техните проучвания разкрили неподозирана тайна на мъжките ревящи маймуни. Оказало се, че самците, произвеждащи звуци с най-ниска честото, за които се счита, че са най-атрактивни за нежната половина на вида, всъщност се отличават с най-малки възможности за размножаване.

За целите на своето проучване експертите анализирали подезичната кост, която се разполага над ларинкса и формира неща като резонираща камера, позволяваща да се усилят издаваните сигнали. Станало ясно, че сред наблюдаваните девет вида ревящи маймуни самците с най-голяма подезична кост издават най-шумните и най-нискочестотните шумове. Същите обаче имали най-малки тестиси.

Открихме, че маймуните с най-големи подезични кости имат най-малък обем на тестисите, както и обратното, споделя антроположката Лесли Нап от университета на Юта.

Според неин колега това си е чисто и просто еволюционен компромис между гласови способности и мъжките атрибути.

Резултатите от направеното изследване са важни, тъй като навеждат специалистите на интересни изводи. Според тях тези съществени разлики между отделните мъжкари показват, че при различните разновидности на ревящите маймуни е еволюирала или едната, или другата характеристика. По този начин шансове за размножаване имат всички самци.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати