miau.bg»Статии»Живини»Делфините бяха признати за личности в Индия

Делфините бяха признати за личности в Индия

Делфини

Министерството на околната среда и водите в Индия призна делфините за личности. Техният нов статут е личности, които не принадлежат към човешката раса. По този начин страната стана първата, която законно призна уникалния интелект и способността за осмисляне на невероятните бозайници.

След въвеждането на статута в страната бе прокаран и закон, с който се забраняват делфинариумите и аквариумите за тези животни. Според него това са места, на които правата на делфините са ограничени и те биват държани там против волята им.

Правителството на Индия обяви делфините за личности, чието право на живот и свобода следва да бъде защитено. В световен мащаб това е първият правен случай, в който статут на животно бива приближен до този на съвременния мислещ човек.

Делфините са едни от най-сензитивните създания в природата. Те притежават най-важното за един мислещ вид – себеосъзнаване. Бозайниците живеят в изключително интересна социална организация. Установено е, че те също имат имена, но са под формата на звуци и всеки сам си ги избира.

От този момент всички останали делфини в тяхната група се обръщат към тях с личното им име. Те използват сложна форма на общуване за комуникация помежду си чрез граматически структурирани изречения. Във връзка с това учените от десетилетия се опитват да разшифроват езика на животните, за да могат да влязат в контакт с тях.

Освен това бозайниците живеят в семейства и изразяват многопластови емоционални състояния, много подобни на човешките. Те могат да разпознават собственото си отражение, да запомнят абстрактни идеи и са склонни към проява на съчувствие и готовност да помагат на давещи се хора, като ги изтласкват към повърхността на водата.

Преди три години учени и специалисти по етика разписаха Декларация за правата на китообразните бозайници в Хелзинки. В нея бе установено, че всички китообразни – подобно на човека – имат право на живот, свобода и благополучие.

Оттогава Движението за признаване на китовете и делфините като личности със свои права набра невероятна популярност. До момента животните бяха разглеждани единствено като ресурс за стопанската дейност на хората. Тя бяха определяни като редки, ценни или изчезващи видове само в интерес на хората.

След приемането на уникалния правен акт в Индия се отваря нова страница, която е на път да преобърне представите ни за нас и тях. Защитниците на животните са категорични, че е крайно време съвременният човек да преосмисли идеята, че само той е съвършеният венец на природата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати