Учени откриха нов вид октопод, наричат го Прелестен

Октопод

Наскоро край бреговете на Калифорния бе открит нов вид октопод, който до такава степен очарова научната общност с красивия си външен вид, че учените обсъждат дали да не му дадат името Прелестен – Opisthoteuthis Adorabilis.

Животинката е малка по размер – 10 сантиметра, има бледорозов цвят и живее на дълбочина между 200 и 600 метра, обяснява откривателката на октопода Стефани Буш от института за морска биология в Монтерей.

Прелестен се чувства най-добре при температура на морската вода между 6 и 8 градуса. Този октопод е открит още през 1980 година, но досега не е каталогизиран, тъй като това отнема обикновено много време.

Дали действително името Прелестен ще се наложи в научната литература, все още не се знае със сигурност. Първо трябва видът на розовия октопод да бъде изучен подробно като местообитание и морфология.

След това резултатите от изследванията трябва да се публикуват в научната преса и ако тогава името се наложи, Opisthoteuthis Adorabilis ще бъде включен в учебниците. За момента за този вид цефалоподи се знае твърде малко, тъй като има открити само 12 и те всички са женски.

Нови видове се откриват всяка година и не всички са описани подробно. Така че може да отнеме много време, години понякога, докато името Прелестен се наложи, казва Буш.

Има и други видове октоподи, които са смятани за очарователни като Lophornis adorabilis – Белия кокетен октопод колибри, припомня Буш. И добавя: Аз не виждам никаква очевидна причина защо името Прелестен би било неуместно. Името е лесно за произнасяне и вече е популярно в обществото.

Този вид октоподи прекарват по-голямата част от времето си на дъното, заровени в пясъка. Понякога обаче се движат наоколо, за да намерят храна, казва още откривателката им.

В момента тя се опитва да инкубира в лабораторни условия яйца на октопода Прелестен, но те се развиват много бавно заради ниските температури на дълбокия океан. Това е и причината те да не могат да се излюпят в продължение на две или три години.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати