miau.bg»Статии»Живини»Океанът изхвърли мъртва риба-гребло

Океанът изхвърли мъртва риба-гребло

Риба гребло
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Една от най-мистериозните и рядки риби в съвремието – рибата-гребло, бе открита изхвърлена на остров до брега на Калифорния. Чудатото същество прилича на змия и понякога достига до забележителните шест метра.

Този вид риби са изключително трудни за улов и поради тази причина те са слабо известни на науката. Те обитават само специфични екосистеми в Тихия океан и Карибите, разположени на дълбочина между половин и един километър.

Изхвърлената на брега риба-гребло е с дължина четири метра и половина и тежина около сто и петдесет килограма. Главата на рибата, червата и репродуктивните ѝ органи са били изпратени за изследване в калифорнийския университет Фулъртън.

Въпреки че науката знае за съществуването на рибата от близо век и половина, до момента тя е снимана само веднъж в естественото си местообитание. Това става през 2008 година, когато морски биолози от Държавния университет в Луизиана се сблъскали с представител на този вид, който бил с дължина три метра.

Океанът изхвърли мъртва риба-гребло

Случайната среща станала благодарение на компания за офшорни сондажи в Мексиканския залив. Експертите на държавното учебно заведение използвали специалните подводници на компанията, за да изследват морското дъно на залива и така случайно попаднали на рибата.

Змиеподобното същество е най-голямата костна риба в света. Учените предполагат, че нейната продължителност на живота е около 30 години, като теорията допуска, че в пълния си разцвет рибата може да стигне до изумителните 15 метра и тегло от близо три тона. До момента най-големият наблюдаван екземпляр е бил дълъг осем метра.

Поради издълженото тяло на рибата и характерната форма на главата, учените предполагат, че именно срещите на древните моряци със съществото са и първоизточникът за легендите за морските чудовища, които те разказвали, връщайки се от дългите си пътешествия.

Не на последно място, рибата-гребло се нарежда сред най-странните животни на планетата, поради способността ѝ да отделя електрически импулси, причиняващи шок, ако бъде докосната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Боб
Боб
23.06.2015 12:13
Какво може да е мистериозно на една умрела риба. Тея вместо да си намерят с нещо да се занимават,събират чирози по плажа.
1
0