Грижи за възрастни коне

Грижа за възрастни коне

Човекът и неговият кон са свързани от древни времена и неразрушимата връзка между тях може да бъде сравнена само с тази, която е изградена с кучето. Конят е мълчаливият верен спътник и помощник на човека, но бързо загубва ролята си в урбанизираното общество. Все пак и днес конете имат запазено място в човешкото създание като спътник, на който може да се разчита и другар, за който трябва да се положат грижи, когато се нуждае.

Остаряването на коня е естествен процес, наподобяващ този при човека, а това налага грижа за него. Признаците на стареене при това еднокопитно животно се появяват на възраст около 20-25 години. Ето какво трябва да следи един стопанин на вече остаряло животно, което има нужда от разбиране за това кои грижи за коня са адекватни за верния му другар.

Старият кон може да развие много заболявания през този период. Сред рутинните грижи за него стои на първо място честата проверка на зъбите му. При конете зъбите растат непрекъснато. Износват се по естествен начин и затова при напредване на възрастта конят е добре да се води на преглед за зъбите на всеки 2-3 години. Така ще се следи процесът и няма да се допусне животното да изпитва болка и да не може конят да се храни.

Следващата рутинна грижа за стария кон засяга краката на това преживно животно. Конете страдат от остеоартрит и загуба на мускули. Затова конят трябва да се поддържа в активно състояние. Може само да се язди и да се пуска навън да пасе и да се разхожда, за да остане активен и мускулите му да не атрофират. Необходима е и грижа за копитата на коня.

Храната на старото животно също трябва да претърпи някои промени. Той вече не е напълно способен да си осигури всички минерали, микроелементи и витамини, от които се нуждае. От друга страна, му е трудно да дъвче всяка трева и търси по-млади и крехки тревни видове, която е по-лесна за дъвчене. Добре е да му се дават къси влакна или влакнести гранули, както и люспи, които са подходящи за по-възрастно животно. Трябва обаче да се следи храната да е богата на протеини и незаменими аминокиселини.

Настаняването на стария кон в стабилно стадо, където да бъде най-малко притесняван, прекарването на времето в подходящо пасище навън, където да бъде в постоянно движение е най-доброто, което може да се направи за животното през топлите месеци на годината.

Как да се грижим за стар кон
Снимка: Alexas_photos/Pixabay.com

Не пропускайте зимната грижа за коня. През зимата неговата устойчивост на ниски температури намалява, Затова е добре да бъде покрит с подходящ чул, който да го пази от влагата и студа. Проветривото, сухо и защитено от студа място, където животното да нощува е задължително да бъде налично. Това ще удължи живота на остарелия кон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати