miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»За и против различните форми на аквариуми

За и против различните форми на аквариуми

RalitsaRalitsa
Новак
197
Аквариум

Формата на аквариума, с който ще се сдобиете, зависи първо, от вида на рибките, които ще отглеждате, и второ, от мястото, което сте определили за самия съд.

Каква форма ще изберете е и въпрос най-вече на лични предпочитания. Ако например изберете тесни и високи аквариуми, трябва да помислите как да осигурите по-добра циркулация на водата, така че да има по-добро снабдяване с кислород и обмяна на газове. В този смисъл по-малко трудности бихте имали с по-плитките и широки съдове.

В случая важна е общата повърхност на водата в аквариума, която е добре да бъде по-голяма. Ето защо например кръглите съдове трябва да са наполовина пълни. Дори и в този случай обаче съществуват рискове.

Традиционно презумпцията, че златните рибки се отглеждат в овален съд, наскоро се опроверга от акваристите. Когато рибката се движи, тя създава вибрации, които поради формата на съда не успяват да се разсеят достатъчно и се връщат пак към нея, като по този начин тя постоянно усеща ехото си. Това стресира рибката и създава среда на постоянно напрежение.

Високите атрактивни аквариуми, като например тези с формата на призма или цилиндър, в крайна сметка не създават особено подходяща среда за живот и развитие на рибките.

Не се препоръчват съдове, чиято височина е по-голяма от широчината им.

За създаването на аквариуми с нестандартни форми днес все по-често се използва акрилът като заместител на стъклото. Оказва се, че този вариант е по-изгоден, като в същото време се запазва добрият вид и устойчивостта на съда.

Що се отнася до обема - за да бъдат домашните ви любимци енергични и здрави (разбира се, ако можете да си го позволите), винаги избирайте по-големи аквариуми. От една страна, това ще ви позволи спокойно да подберете повече на брой и повече видове рибки без риск от пренаселеност.

Другото предимство е, че големият обем на водата намалява риска от грешки при поддържането на аквариума.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати