Как правилно да се грижим за рибките в аквариума

Аквариум

Грижата за рибките започва от правилния избор на видовете, които ще съжителстват заедно в аквариума. Неподходящи за общо отглеждане са едрите, агресивните и капризни рибки. Това се отнася и за златните рибки, африканските циклиди и някои южно американски циклиди.

Броят на подбраните от вас рибки също има значение. Специалистите съветват, че на всеки литър вода трябва да се пада по 1 сантиметър рибка.

Грижата за малките рибки е ежедневна. Разнообразното им хранене е в основата на тяхното добро здраве и жизненост. Посъветвайте се със специалистите във ветеринарния магазин от какъв точно тип продукти се нуждаят рибките, които сте избрали.

Гранулите са по-подходящи за големите риби, а храните, под формата на люспи, се препоръчват за всички видове. Не рискувайте да купувате храна в прозрачни найлонови опаковки от неизвестни производители.

Някои рибки се нуждаят от допълнително захранване с растителна или животинска храна. Едно от най-важните условия обаче е да не се прекалява с количеството. Спазвайте препоръчаните дози. В противен случай остатъците от храна ще замърсят водата. Тенденцията е рибките да умират по-често от затлъстяване, отколкото от недохранване. Количеството храна зависи от размера на рибките.

Младите рибки се хранят по 3-4 пъти на ден с малки порции. Когато пораснат, те се захранват 1-2 пъти дневно. За да бъдат вече напълно порасналите ви рибки по-енергични, се препоръчва веднъж в годината да не им се дава храна по цяла седмица. Подходящо време за това са ваканциите, когато отсъствате от дома.

Ежедневно аквариумът трябва да се проверява за изправност на електроуредите – филтри, нагреватели, лампи и, разбира се, дали всички рибки са в добро състояние, има ли гниещи растения, които трябва да се отстранят и пр.

Почистването на аквариума се извършва всяка седмица. Сменя се половината или една трета от водата, стъклата се почистват от водорасли, дъното се сифонира чрез специален уред. След което внимателно се долива престояла вода. Филтрите също трябва да се почистват редовно. Камъчетата се измиват под течаща вода.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати