Отглеждане и размножаване на рибки молинезии в аквариум

Молинезии в аквариум

Молинезиите са едни от най-предпочитаните декоративни рибки. Те са лесни за гледане, при правилна грижа живеят дълго, а цветовете им са наистина впечатляващи. Толкова впечатляващи, че често се възхищаваме на магията на природата. В случай че все още не сте опитни стопани на рибки, а искате именно те да бъдат вашия домашен любимец, събрали сме всички основи, които трябва да имате, преди да се сдобиете с молинезия.

Този вид произхожда от Америка. В естествена среда размерът им е около 20 сантиметра, но в аквариум рядко достигат подобна големина. Всеядни са, но въпреки това не нападат други риби, особено по-малки. Лесно съжителстват с другите водни обитатели. Не са претенциозни към температурата, на която живеят. Тя варира от 21 до 28 градуса.

Има разлика между мъжките и женските молинезии. Както казахме, в аквариум не може да очаквате рибките ви да достигнат рекордната големина от 20 сантиметра. По-достижимо е 8 сантиментра за мъжките и до 12 сантиментра за женските. Важно е да им осигурите голям аквариум, защото по природа те обичат да плуват из цялата площ на водния басейн, който обитават.

Въпреки че са добродушни, те предпочитат да разполагат с по-голяма площ само за себе си, затова е важно да не прекалявате с морските обитатели в аквариума, ако в него има и молинезии. Добре е да им осигурите добро филтриране на водата, защото чистата вода е особено важна при грижата за молинезии.

Важно е в аквариума да има и растителност, но трябва да се постараете тя да не е прекалено крехка и фина, ако искате да остане цяла. Причината – всеядността на тези рибки, които в природата се хранят основно с водорасли.

Ако отглеждате молинезия, вероятно вече се питате с какво да храните рибката. Това винаги трябва да се случва с храна за декоративни рибки, но такава, която е на растителна основа. В случай че сте по-експериментално настроени и би ви доставило удоволствие да храните рибката с домашна храна – подходящ вариант са единствено домашен сушен спанак или краставица.

Размножаването на молинезиите е сравнително лесно, като дори аквариумът понякога може да се пренасели. Затова е важно съотношението. Трябва да имате 1 мъжка на 3 женски молинезии. Те са живородки и малките са самостоятелни веднага след раждането си и се хранят с храната на възрастните рибки.

Обикновено се раждат между 20 и 60 малки рибки, като им е нужна растителност, защото в противен случай възрастните риби може да ги изядат. За предпочитане е бебетата и майката да се отделят в отделен аквариум за известно време.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати