miau.bg»Статии»Коне»Хранене и Отглеждане»Защо се слагат подкови на конете

Защо се слагат подкови на конете

Подковани коне

Виждали сте подкови, поставени върху хорските врати и знаете, че те са символ на щастието, късмета, успеха, благополучието, богатството и плодородието. Те имат формата на полумесец и се поставят с отворената си част надолу. По принцип, защото има държави, като Русия, в които се поставят на обратно с идеята всичко онова хубаво нещо, което символизират, да не изтече.

Да, конски подкови можете да срещнете в повечето магазини за сувенири, а би било истински късмет, ако самите вие попаднете случайно на някоя конска подкова. Истински късметлии! Но замисляли ли сте защо се слагат подкови на конете?

Може би някога сте имали възможност да гледате как се подковава кон - с клинове, които са вид специални гвоздеи и които имат доста страховит вид. Наблюдавайки цялата тази гледка, която ви се струва много болезнена, няма как да не се сетите и за детската песничка, в която се пее: Хайде конче, вдигай крак, ще те подковавам пак! Кой ли е измислил такава жизнерадостна песничка, след като кончето го боли, бихте си казали вероятно.

Подкова за подковаване на кон

Но не, подковите се поставят на конете за тяхно добро, а самият процес се предполага не само, че не е болезнен, а дори е приятен за тях. Те предпазват конските копита или по-точно копитната капсула от износване и за един кон е истинско щастие, ако бъде подкован. В миналото това е била доста скъпа инвестиция (не, че в наши дни е много евтина) и вероятно затова самата подкова се е превърнала в символ на благополучие и богатство.

Конските подкови могат да бъдат изработени от различни материали, включително и синтетични. Изработката им зависи не само от финансовите средства, които влагате в тях, но и за какво са предназначени. Конете, предназначени за спорт - поло, конни надбягвания и т.н. изискват поставянето на специфични подкови, в зависимост от това дали е добре те да са тежки и по-издръжливи или напротив - по-леки, за да може конят да е по-бърз.

Най-често употребяваните материали за направата на подкови са алуминий, стомана, мед, титан, пластмаса и гума. Има дори и ортопедични конски подкови. Важното е конят да се чувства добре с тях. Това им е идеята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest