Животът на синигерите е като епизод от Дързост и красота

Синигери

Ако някога сте си мислили, че предателствата, изневерите и разводите са драматични обрати, присъстващи единствено в сценарии на сериали като Дързост и красота, то със сигурност грешите. С любовни разочарования, измени и раздели са белязани не само телевизионните продукции, но и животът на синигерите, коментират британски учени, цитирани от изданието Дейли експрес.

Пернатите от вида Голям синигер, не са просто симпатични птички, които огласят с чуруликането си градини и поля, а птици с доста бурен социален живот, който достоен за заснемане.

Учените наблюдавали поведението на близо шестдесет двойки синигери и забелязали, че мъжкарите редовно биват изправени пред дилемата дали да останат верни на настоящата си половинка или да се решат на птичи развод.

Точно като хората птиците също формират двойки и са верни на своя партньор. Авторите на това изследване обаче са установили, че мъжките екземпляри от вида Голям синигер се изявяват като кръшкачи и ако усетят наблизо нова, привлекателна за тях женска, не се свенят да я прелъстят.

По отношения на женските синигери нещата са малко по-различни. Според учените те не се интересуват толкова от личните качества на партньора си, колкото от мъжката територия на гнездене.

Нашите проучвания показват, че мъжките синигери търсят развод, когато искат да се освободят от нежелано партньорство. Ако обаче те нямат възможността да се размножават с предпочитаната от тях женска, те моментно се задоволяват с по-малко привлекателна, само че през следващия сезон я сменят с нова, разказват експертите и подчертават, че процентите на развод сред оцелелите синигерови семейства варират между тридесет и петдесет на сто.

Трябва да се отбележи обаче и още нещо. Това че мъжките птици си позволяват да залитнат по знойни млади красавици от време на време, не означава, че непременно ще потърсят развод. Понякога, когато настоящата партньорка на даден самец е по-опитна в размножаването, той все пак избира да се върне при нея, след като се налудува със съседките.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати