miau.bg»Статии»Животински Свят»Паяци»Отглеждане на тарантула

Отглеждане на тарантула

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
40316
тарантула

Тарантулата несъмнено е един от най-нестандартните домашни любимци, които човек може да си избере. Тези екзотични и мистериозни паяци, които могат да се открият в зоомагазините, не са чак толкова опасни.

Ухапването им повече се оприличава на ужилване от пчела. От друга страна, са много интересни и необичайни, затова предизвикват все по-голям интерес.

Тарантулите са тихи животни, които не заемат много място и се хранят сравнително рядко. Това ги прави изключително подходящи за хора, които нямат много време.

Тарантулите имат различна продължителност на живота – някои оцеляват в плен до цели 20-30 години, а други живеят едва 3 години. Разболяват се рядко, но и специалисти, които могат да помогнат в такива случаи, се намират много трудно. Тези гигантски паяци имат слабо място – ако бъдат изпуснати дори от малка височина и наранят своето коремче, могат да умрат.

Тарантулите се отглеждат в терариуми, като най-подходящият материал за него е стъкло. Терариумът е затворен от всички страни и лесно се почиства, а тарантулата може да се наблюдава от всички страни. Отгоре или отстрани на терариума се прави малка вратичка, която не може да бъде отворена от тарантулата. На тавана или на някоя от страните пък има вентилационен отвор с мрежа.

Почвата в терариума трябва да задържа влага, която е необходима за влажността на въздуха, но не бива да гние. Не бива да се създават условия за образуване на гъбички и различни вредни бактерии. Може да се използват торф, торфен мъх, почва за пясък, парченца кора.

Тъй като тарантулите са тропически животни, те се нуждаят от достатъчно висока температура – 22-30 градуса, която през нощта да пада с няколко градуса. Тарантулите не обичат светлината – те са предимно нощни животни. Затова терариумът трябва да се разположи на място, което е далеч от прозорци и директна слънчева светлина.

В терариума трябва да има паничка с вода, която винаги да е пълна. В нея се слагат няколко камъчета или парченца дърво, за да не се давят щурците, които сте пуснали за храна на тарантулата.

Тарантулите се хранят с безгръбначни и дребни насекомибръмбари, скакалци, щурци, хлебарки, ларви на бръмбари. За по-големите видове тарантули са подходящи гущери и мишки. Като заместител на обикновената им храна може да се използват парченца месо и риба, но това зависи от конкретния паяк, защото някои тарантули ги похапват с удоволствие, а други – не ги поглеждат.

Тарантулите проявяват агресия една към друга, поради което задължително трябва да се отглеждат отделно. Косматите паяци се чувстват спокойно, ако има къде да се скрият, поради което в терариума трябва да се постави предмет, служещ за убежище.

За скривалище отлична роля могат да имат парчета дървесна кора, черупки от кокос, плоски камъни, счупени керамични съдове.

Важно е да не се опитвате да извадите тарантула, която се е скрила в бърлогата си, защото е сигурно, че ще бъдете ухапани. Ако желаете животно, което да галите и пипате, тарантулата не е най-удачният избор, но все пак тя може да бъде интересна за наблюдение и изучаване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Hellscream
Hellscream
13.03.2015 16:38
Много ги обичам, но в същото време ме стряскат.
1
1
васил
васил
18.09.2015 23:19
това екрасота
2
0