miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Как правилно да вдигаме и носим заека си

Как правилно да вдигаме и носим заека си

Как правилно да вдигаме и носим заека
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Когато става въпрос за грижата за домашни зайци, има няколко неща, които трябва да имаме предвид. Едно от тях е, че зайците често не обичат да бъдат вдигани и подмятани и не се страхуват да го покажат.

Затова е особено важно да знаем как правилно да вдигаме и носим заека си, за да се избегнат наранявания и стресови ситуации.

Първото и най-важно правило за правилното вдигане на вашия декоративен заек е никога да не го вдигате за ушите, врата, краката или опашката. Това е болезнено и може да причини сериозни наранявания. На вас не би ви било приятно да ви вдигнат за ушите, нали?

Второто правило, което трябва да запомните, е, че зайците са изключително деликатни. Те могат да бъдат наистина бързи, но имат слаба костна система и дори най-малкия удар или падане могат да предизвикват счупвания.

Третото правило е, че зайците най-често не обичат да бъдат вдигани. Някои от тях могат да го толерират, но мнозина ще се борят и могат дори да опитват да хапят, ако се опитате да ги вдигнете на ръце. Ето защо трябва да внимавате много, ако се налага да ги вдигнете, за да не ги стиснете твърде силно или да ги изпуснете.

Понякога вдигането на заека е неизбежно - например когато трябва да го вземете, за да му изрежете ноктите или да го прегледа ветеринаря. И все пак, ако се прави внимателно, вдигането не би трябвало да представлява проблем. Ето кои са стъпките, които се препоръчва да предприемете преди да вдигнете домашния си любимец, така че хем да ви е лесно, хем да е безопасно:

Отглеждане на заек

1. Приближете се бавно до своя заек и се принизете до неговото ниво. Това ще ви помогне да успокоите зайчето. Ласките и говорене с мил глас също могат да имат успокояващ ефект.

2. Когато се уверите, че вашият заек е напълно спокоен и готов да бъде вдигнат, плъзнете ръката си под тялото му и придърпайте зайчето към тялото си. Не забравяйте да поддържате задницата, за да може вашият домашен любимец да се чувства сигурно в ръцете ви.

3. Ако вашият заек започне да се бори да се освободи, дръжте го здраво, но бъдете готови и да го оставите внимателно обратно на земята. Не е изключено заекът ви да си помисли, че да скочи от ръцете ви е по-добре, отколкото да го бъде държан, така че внимавайте това да не стане. С крехката им костна система, ако скочат от ръката ви, докато сте прави (а дори и от по-ниско) е много възможно да се наранят сериозно.

4. Когато пускате зайчето обратно на пода, приклекнете бавно като държите зайчето плътно до тялото си, след което го поставете внимателно на земята.

Докато вашият заек се опитва да избяга по-далеч, той може да реагира с удар или ритник със задните си крака насочен към вас. Не го приемайте лично, той просто не одобрява да вдигането на ръце и това е начина му да го покаже. И все пак, ако знаете със сигурност, че заекът ви не обича да бъде носен и вдиган опитайте се да уважите желанията му и избягвайте да го вдигате, освен ако не е напълно неизбежно.

Зайче

Това важи за всякакви породи зайци, сред които лъвска глава, ангорски заек, английски лоп, мини рекс, холандско джудже и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати