miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»От какви играчки се нуждае домашното зайче?

От какви играчки се нуждае домашното зайче?

зайчета и играчки за зайчета
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Ако вашият домашен любимец прави прекалено много пакости, тогава е твърде вероятно просто да му е скучно. За да не скучае пухкавият ви приятел, докато ви няма у дома, ще трябва просто да му оставите забавни играчки.

Така заекът ще може да изразходи излишната си енергия, но освен това тези игри помагат за умственото и физическо развитие на питомеца ви.

От какви играчки се нуждае домашното зайче?

В зоомагазините можете да намерите различни играчки за домашното зайче, като те могат да се разделят основно в няколко различни категории, а именно според начина им на използване.

За гризане

За да може заекът ви да точи зъбите си без това да вреди на здравето му и имуществото ви, ще трябва да му осигурите именно такива играчки. Ако живеете в къща и е удобно, тогава можете дори да използвате малки дървени пънчета или пръчки.

Така те ще могат да ги гризат, но и да точат ноктите си, което за зайците си е забавление и начин да изразходят енергията си. Можете да закупите и различни специални играчки за тази цел в зоомагазините, като изборът е наистина огромен и лесно ще намерите идеалния вариант за вас.

За търкаляне

Въпреки че домашните зайци са декоративни, те все още са запазили инстинктите си от дивата природа, като именно затова имат нуждата от постоянно движение.

домашно зайче
Снимка: suju/pixabay.com

Ето защо, ако заекът ви обича да хвърля различни предмети например, тогава просто му вземете някакви играчки, които ще му е лесно да хващат с лапичките си.

Можете да обърнете внимание на играчките, които са предназначени за птици, които са много удобни и за зайчетата. В употреба могат да ви влязат и различни битови предмети, като например, хартиеният тубус от кухненската ролка.

За мислене

Както казахме и в началото, играчките могат да помогнат на зайчето да развива своите умствени и физически способности. За тази цел ще са ви необходими логически игри, защото в противен случай любимците ви могат да започнат да скучаят. Можете да закупите специални кутии, където се слага лакомството за тях, но за да ги отворят, ще се наложи да помислят малко как да стигнат до своята награда.

Характерът на декоративните зайчета е доста различен, като едните могат да обичат да са по-пасивни, докато другите обожават да изучават света около тях.

Именно затова е важно да избирате играчките за зайчето си, имайки предвид неговите предпочитания и темперамент. Никога не давайте на зайчетата много малки предмети, които лесно могат да глътнат или да се задавят с тях.

Отдавайте предпочитание на играчките, които са изработени от естествени материали и не са използвани изкуствени бои при тях, които могат да са токсични.

И не забравяйте, че дори можете сами да направите интересна и много забавна играчка на вашето зайче, като например тунел от кашони, ако имате достатъчно място в дома ви. Бъдете сигурни, че вашите питомци ще са ви благодарни, че им подарявате това забавление.

Играчките за зайчета изпълняват не само забавни и развиващи функции, но и насочват енергията на животните в мирна посока така да се каже. Избирайки правилните играчки, вашият питомец вместо да повреди тапета или да се опита да изкопае дупки в паркета, ще бъде зает със собственото си занимание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest