miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Колко дълго живеят домашните таралежи?

Колко дълго живеят домашните таралежи?

Колко дълго живеят домашните таралежи

Таралежите са всеядни животни, като основният им рацион на хранене това са малките животни. Интересен факт е това, че организмът им е приспособен дори към ядове, като така могат да изядат лесно дори отровните животни. Заедно с това обичат да се хранят с различни насекоми, плодове, зеленчуци, червеи, жаби и гущери.

Колко дълго живеят домашните таралежи?

Тези сладки бодливи приятели са много мили и сладки, като децата просто ги обожават. В дивата природа живеят не повече от 5 години, а в домашни условия продължителността им на живот е доста по-голяма, а именно - домашните таралежи живеят 10-15 години.

Това обаче в голяма степен зависи от грижите за таралежа. Имайте предвид, че ако сте решили да си вземете такъв питомец, то няма да ви е много лесно да се грижите за него, или поне в началото, докато свикнете.

От какво зависи продължителността на живот на домашните таралежи?

- храната на таралежа;

- редовните ветеринарни прегледи;

- хигиенни грижи;

- наследствеността.

Домашни таралежи

Съществува мнение, че животните като цяло живеят доста по-малко в дивата природа, а именно сравнение с домашните условия и за съжаление често това е така. Това правилно е актуално и за домашните таралежи, които живеейки със стопаните си, се намират под тяхното покровителство и няма от какво да загинат преждевременно.

Защо домашните таралежи живеят повече?

1. Липсата на врагове (лисица, бухал и други), както и редица други опасности, които могат да съкратят живота им;

2. Наличието на храна и това, че няма да им се налага сами да си я намират, а това понякога може да е доста сложно в дивата природа;

3. Ако таралежът е болен, то стопанинът му незабавно ще го отведе на лекар;

4. Няма шанс да попаднат под кола, както се случва в дивата природа.

Отглеждане на таралеж

Домашният ви таралеж задължително трябва да си има свой кът за игра и почивка, където да му е уютно и спокойно. Можете да купите специални клетки за отглеждането им в зоомагазините, които вече са оборудвани с хранилка, тоалетна, място за пиене и игра.

В никакъв случай не слагайте близо до тях някаква химия, тъй като банално могат да се отровят. Не по-малко опасно е това, че ако паднат от високо, могат да загинат, затова ако решите да ги пуснете на разходка из дома ви, винаги ги наглеждайте.

Едни от най-популярните домашни породи таралежи са степните, евразийски и ушатите, като най-често хората си вземат така наречения африкански вид. Това са декоративни видове, които много по-лесно могат да живеят с хората, но и заедно с това имат добър имунитета, което още удължава продължителността на живот на домашния таралеж.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати