Какво трябва да знаем за бременността при зайците

Какво трябва да знаем за бременността при зайците

Много хора с удоволствие гледат зайци и понякога неопитните стопани се интересуват от въпроса как правилно да се грижат за новите си домашни любимци. В действителност, ако нямате необходимите знания, тогава може да е доста трудно да се ориентирате в морето от информация по темата. Не по-малко важно е и това как да разберете, че имате бременна зайкиня, както и как да се грижите правилно в този случай за нея.

И така, ако женската е бременна и се очаква потомството да е малко, тогава може да е доста трудно да забележите това. В действителност това не е сложна задача, но само ако знаете следните признаци:

- Първото нещо, което може да ви помогне да разберете за бременност при зайците е, че заекът набира тегло. За да претеглите животното е важно да използвате много точни кантари и всеки ден да записвате показанията. През първата седмица покачването на теглото е 30 г, а през следващата - 60 грама. След 2 седмици заекът може почти да не качва килограми;

- Ако имате някакви съмнения, тогава може да се обърнете и към близката ветеринарна клиника и да се направи ултразвуково изследване (ехография). Този начин е максимално точен и може да се види бременността дори в първите дни след зачеването;

- Ако ветеринарят има достатъчно опит, тогава ще може да определи наличната бременност дори с метода на палпацията. Той се състои в това да се опипа много внимателно областта на корема на заека. Най-добре е да се направи около 2 седмици след предполагаемото зачатие.

Важно е да знаете, че ако женската е на възраст над 3 години, тогава тя не може да забременее, тъй като вече е стара, за да може да износи потомството си.

Колко голямо попълнение се очаква?

Факти за бременността при зайците

Ако вече знаете, че зайкинята ви е бременна, тогава трябва да сте запознати с това и колко голямо ще е потомоството. Бременността при зайците трае между 28-35 дни, но най-често този период е точно 1 месец, като все пак зависи от породата, броя на малките зайчета, които се очаква и възрастта на женската.

Така например, ако заекът ви се отнася към големите породи зайци, то тогава бременността може да е малко по-продължителна. Интересен е и факта, че колкото по-голямо се очаква да бъде потомството, то толкова по-бързо е раждането. Ако женската е млада, тогава тя може да носи 4-5 малки и самата бременност ще е малко по-продължителна, докато при по-опитните е по-малко.

Бременните зайци, подобно и на хората, могат да страдат от токсикоза, като тя може да е слаба или силна, а основните признаци са:

- Тежко дишане, често и затруднено;

- Често уриниране;

- Тежко и депресивно състояние;

- От устата на заека има миризма подобна на ацетон.

Правилна грижа за бременните зайци

Грижи за бременна зайкиня

Стопаните трябва да имат достатъчно знания за това какви са правилните грижи за бременната зайкиня. Балансираното и пълноценното хранене на заека е много важно през този период.

Женските зайци имат нужда от пълния спектър от хранителни вещества, тъй като в противен случай може да настъпи спонтанен аборт. Количеството на храната трябва да се увеличи в съответствие с покачването на теглото на бременната. Те трябва да имат постоянен достъп до чиста и свежа вода.

- Включете целината, морковите и краставиците в рациона им, както и специализирана храна за зайци;

- Преди самото раждане, за около 2 или 3 дни, е необходимо да се намали храненето, но да се дава достатъчно вода, както преди;

- След самото раждане е важно хранителният режим на женската да се връща постепенно, а не изведнъж, и за около месец заекът ще се възстанови.

Важно е да предложите комфортни условия на вашия любимец, но и на бъдещото потомство. Можете да използвате за целта кашон от твърд картон или дървена кутия. Стените трябва да са не много високи, за да може заекът спокойно да излиза от дома си.

Сложете на дъното някакво уплътнение, като това условие е много важно, защото малките се раждат голи и без козина и не могат да регулират още температурата на тялото си. Можете да направите дома на бъдещото потомство и сами, като за целта ще ви свърши работа всяка една кутия с достатъчна големина - поне 10-15 см.

Добре е да знаете приблизителната дата на раждането, тъй като трябва да сте подготвени, за да може при евентуални проблеми да помогнете на женската. Като правило раждането се случва в сутрешните часове и обикновено процесът не е дълъг, но все пак има и изключения. Малките зайчета могат да се раждат както с главата напред, така и с лапите. И помнете, че най-важното е да се грижите правилно за бременната женска, защото само така ще се роди здраво потомство.

Ако желаете пък да си вземете още зайчета, разгледайте тези обяви за зайци.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати