Чести заболявания при мини хамстерите

Чести заболявания при мини хамстерите

Както всяко едно животно, така и мини хамстерите могат да се разболеят и да се наложи да се обърнете за квалифицирана помощ към специалист. Причините за здравословните проблеми са много, но е важно да сте запознати с едни от най-честите болести, от които могат да страдат малките гризачи.

В действителност не е толкова сложно да разберете, че животното се чувства зле. За целта трябва просто да сте запознати с това как изглеждат здравите хамстери, а именно:

- чисти и сухи очи, без никакви секрети;

- суха, чиста, блестяща и равномерна козина;

- спокойно и равномерно дишане, без резки вдишвания или други смущения;

- къси или средно дълги нокти с плътна повърхност и структура;

- добър апетит и животното винаги се стремете да се запасите с всякаква налична храна;

- активно и много любопитно към света около него.

Как да разберете, че мини хамстерът е болен?

За разлика от здравите, болните животинки ще имат:

- лош апетит и дори пълно отказване да се храни;

- намалена жизнена активност (летаргия);

- постоянна хибернация през целия ден;

- внезапна загуба на тегло;

- внезапно хамстерът хапе;

- гноен секрет от лигавиците;

- промяна в структурата на очната ябълка;

- мръсна и неподдържана козина.

Най-честите заболявания при мини хамстерите

Хамстер

Проблеми със зъбите на хамстера

Това е тежка наследствена патология при гризачите, която се среща доста често. Дефектът е вроден, поради който при животното се наблюдава прекомерно активен растеж на зъбите. В резултат на това се забелязва обилно слюноотделяне и отказ от храната. Това води до загуба на теглото и удължаване на зъбите, които се опират в горната устна. Патологията се коригиране чрез специална диета, а именно увеличаване на количеството твърда храна или използване на специални острилки за гризачи.

Възпаление на торбичките на бузите

Те играят важна роля в ежедневието на хамстерите, които трупат храна и запасите си там. Вследствие на натрупването на остатъците от храната или при наличие на увреждане на торбичките, може да се стигне до сериозно инфекция на тъканите. Ненавременното лечение на инфекцията може да доведе до нарушаване на процеса на хранене, а също така да причини сепсис и дори да доведе до смърт на животното. За да се премахне възпалението, е необходимо да се почисти устата и торбичките от остатъци от храна, а след това периодично да се третира вътрешната повърхност с антисептици. Общата терапия е доста сложен процес, поради което се провежда изключително във ветеринарна клиника.

Глисти при хамстерите

Най-честия начин за заразяване е чрез консумирането на заразена вода и храна, но хелминти (глисти) могат също така да влязат в тялото на хамстера с помощта на междинен гостоприемник, който играе ролята на носител (бълхи, молци, мишки, плъхове, хлебарки). Симптоматиката на това състояние е загуба на апетит и на тегло, а също така е възможна диария. Лечението се осъществява с помощта на медикаментозна терапия в зависимост от вида на глистите.

Ректален пролапс

Заболяването при мини хамстерите представлява нарушение на анатомичната структура на храносмилателната система и в резултат на това се наблюдава пролапс на крайната част на червата от ануса. Патологията не се проявява спонтанно и често е усложнение вследствие на нарушения във функционирането на храносмилателния тракт, като диария и запек. Лечението на заболяването се състои във връщане на ректума до първоначалното му състояние. Ако това е невъзможно, тогава може да се наложи да се отстрани увредения участък. Важно е и да се елиминират симптомите като диария или запек, които са също много опасни за здравето на гризача.

Заболявания на очите при хамстерите

Най-често хамстерите могат да страдат от конюнктивит и катаракта. Първото заболяване е патология, която е следствие на попадането в окото на мини хамстера на различни замърсители, което може да доведе до сериозна инфекция. Лечението на конюнктивита е медикаментозно, а именно с помощта на капки, докато при катарактата се налага хирургична намеса.

Запек при хамстерите

Често той е следствие от неправилното хранене на мини хамстер. Причината обикновено е това, че храните гризача си само със суха храна и той има недостиг на течности в рациона си. Това води до запушване на червата и в резултат на това се получава нарушение на отделителната система, както и интоксикация на организма със застояли секрети. Много лесно можете да забележите, че гризача ви има запек, а именно по структурата на изхожданията и това, че те значително намаляват. Лечението се състои в промяната на храненето и добавянето в менюто им на различни растителни продукти (варени моркови, цвекло и други). За да се подобри дефекацията, можете да давате на мини хамстера и 1 гр. рициново масло. В случай на сериозни усложнения се използва лечение с лаксативни средства.

Диария при хамстера

При хамстерите тя най-често е следствие на рязката промяна в диетата, а именно увеличаване на количеството на растителните, както и сурови храни. В повечето случаи заболяването не е животозастрашаващо за гризача, но води до изтощение и дехидратация, което може да доведе до развитието на други храносмилателни разстройства. Лечението е медикаментозно и често се използва 5% разтвор на Baytril, който се добавя във водата, а именно 0, 5 мл/100 мл вода. Също така могат да се използва отвара от лайка, дъб и жълт кантарион, които напълно заместват питейната вода. В същото време всички сочни, както и суровите храни се отстраняват от диетата.

Дехидратация

Болести при хамстерите

Среща се често при гризачите и особено ако имат диария с различна етиология. Обезводняването е особено опасно при пълната диария, тъй кат в този случай водата практически не се абсорбира от тялото, тъй като преминава транзитно през храносмилателната система.

Алопеция (оплешивяване)

Това е патологичен процес, който води до частична или пълна загуба на козината от хамстера. Причините за това заболяване са множество, но в повечето случаи то е следствие от метаболитни нарушения или възниква след продължителен и силен стрес. Общата терапия е съсредоточена върху това да се подобри рациона на гризачите, а също така те трябва да приемат общоукрепващи витамини и особено А и Е. Ако алопецията е следствие от емоционален стрес, животното трябва да бъде напълно защитено от всички стресиращи фактори.

Затлъстяване при хамстерите

Често се развива при неправилна диета, както и следствие на заседналия начин на живот на гризача. В някои случаи може да е резултат от по-сериозни заболявания (диабет, метаболитни нарушения и други).

През целия си живот мини хамстерите могат да се сблъскват с различни заболявания и именно затова вие трябва да се грижите добре за тях, минимизирайки възможността да се разболеят. Ако все пак гризача се е разболят, тогава не бива да се бавите, а своевременно да заведете животното на ветеринар.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати