miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Идеи за отглеждане на зайче

Идеи за отглеждане на зайче

Отглеждане на зайче
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Гледането на зайче вкъщи е съпътствано с взимането на подходящи мерки при настаняването му в човешкия ни дом. Идеята е едновременно да го изолираме от агресивните условия на климата през неблагоприятните сезони и да го предпазим от евентуални хищници. Социализирането е само положителен резултат покрай това.

Има редица варианти как точно да процедираме при настаняването на пухчето у дома. Сред тях са стаята за зайчета, клетката или кошарата.

1. Стая за зайчета

Смятаме предоставянето на цяло помещение на домашния любимец като най-преимуществената опция за тези, можещи да си позволят лукса да имат свободна стая. Обикновено това са стаи, използвани като склад, за гости, като офис – такива, в които членовете на домакинството не се мяркат особено. В ъгъла на стаята върху попивателна подложка могат да се поставят тоалетния съд, хранилката със сено, купичките за храна и вода. Зайчето ще се радва на свободата да изследва безпроблемно околностите си с бавно или бързо темпо. Някои собственици дори изграждат специални замъци с тунели от картон, за да забавляват любимите ушатковци. Трябва да знаете, че зайчетата са социални животни и ако дълго време бъдат изолирани в отделна стая без никакво внимание, ще се почувстват тъжни и изоставени.

2. Кошара

Общо взето става въпрос за заграден район от стаята, където зайчето се разхожда свободно и има всичко нужно около себе си. Това е най-предпочитаната опция за повечето собственици, които са лимитирани от към пространство, но не искат да затварят животното в клетка. Кошарите са лесни за преместване при нужда. Бъдете сигурни, че оградката е достатъчно висока, за да не може зайчето да я прескочи.

3. Заешка резиденция

Идеи за отглеждане на зайче

По-сръчните и изобретателни собственици могат да се пробват сами да устроят интригуващо жилище за любимците си. Сред позволените за използване материали са дърво, метал, стари мебели и др. В никакъв случай не добягвайте до тел, тъй като е лесна за изгризване и представлява потенциална опасност. При изграждане на летвите/решетките имайте предвид разстоянието между тях – направете го колкото се може по-минимално, за да избегнете заклещвания. Можете да закупите от интернет готово сглобени клетки за съхранение с няколко отделения и да развихрите въображението си по-нататък.

4. Клетка

Последната за предпочитане опция е клетката. Тя осигурява сравнително малко или почти нищожно пространство за вашето зайче и определено препоръчваме да преосмислите горните опции преди това, когато настанявате пухчето вкъщи. Следвайте приказката „колкото повече, толкова по-добре“. Зайчето има нужда от място за тичане, спане, хранене, тоалетна, а клетката е всички тези три неща накуп, като първото е меко казано невъзможно. Стъклените терариуми с причина не се използват за отглеждане на зайчета, тъй като не осигуряват нужната въздушна циркулация.

Най-добрата опция за вас е тази, която е адаптирана спрямо домашните ви условия и финанси и едновременно не е лишила зайчето от нищо. Всичко останало е въпрос на въображение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest