Как да пътуваме безопасно в самолет с птичето си?

Канарче

Всяко пътуване се усложнява, когато в него трябва да включите домашния си любимец в уравнението – още повече ако той се явява птица.

За да осигурите безгрижно пътуване за вас и пернатия си любимец, започнете с подготовката. Свържете се с въздушната линия, с която смятате да пътувате, и се осведомете дали приемат животни на борда си – по-специално птици в пътническата кабина – и направете резервацията си колкото се може по-скоро. Повечето въздушни компании позволяват общо две животни от всякакъв вид в пътническата кабина по време на полет.

Закупете специализирана транспортна клетка, която е в одобрените от компанията размери, за да се побира в седалката пред вас. Ако птичето ви е по-едро и не може да стои изправено в клетка от такъв размер, вероятно ще трябва да запазите мястото до вас също, ако е позволено, или насрочете полет на живинчето с друга компания, в която ще се погрижат за неговата безопасност по-добре. Бъдете сигурни, че клетката е плътно затворена.

Прикачете вкусна храна към вратата или сложете кацалка от груб материал (дърво, въженце) хоризонтално срещу вратата. Нека птичето привикне към клетката си преди полетаПодрежете крилата и ноктите на пиленцето си. Така ще можете да го хващате по-лесно и ще предотвратите евентуалното му отлитане, ако го изпуснете. Обогатете диетата на птичето с анти-стрес витамини и минерали седмица преди, по време и седмица след пътуването.

Здравният статус на птицата трябва да бъде упоменат в сертификат, който е изготвен 10 дена преди отлитането. Този здравен сертификат има трайност от 10 дена, затова е необходимо да изготвите втори такъв, ако престоят ви е над този интервал от време.

Папагали

Проверете за добавъчни изисквания на въздушните линии, както и на страната, за която пътувате. По време на карантина в някои страни се забранява достъпа на определени видове птици.

Отбележете върху клетката, че се пренася живо животно, заедно с ваша лична информация и дестинацията, към която сте се запътили. От голямо значение е също така да предприемете директен полет, в който пернатото животинче ще е минимално изложено на екстремни условия (стрес, налягане, високи и ниски температури, шум). Осигурете на птичето вода, сочни плодове и зеленчуци – сред списъка са диня, пъпеш, грозде, чушки (нелютиви), сготвена тиква или жълъди. Ако птицата не е привикнала към тези храни в обикновеното си меню, започнете с даването им седмица преди заминаването.

На летището уведомете персонала, че пътувате с домашен любимец. По време на проверката представете валиден здравен сертификат. Нека претърсят птицата ръчно, а да не я облъчват с рентгенови лъчи, ако е възможно.

Бъдете спокойни и вежливи с персонала, защото пътуването с птица е рядко за тях. Ако животното ще пътува в багажното отделение, останете максимално време с него преди полета за минимизиране на стреса.

След качването си на борда, поставете клетката (ако птицата е малка) под седалката пред вас и я закрийте леко с одеяло, оставяйки незакрита вратичката. Така ще изолирате клетката от течения, но ще позволите да влиза достатъчно въздух.

В случай че голямата ви птица се е уредила с място до вас в пътническата кабина, поставете около голямата клетка предпазен колан, промушвайки го през решетките на две или три места преди закопчаване. Отново, покрийте клетката с одеялце.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати