Ястреби

Ястреб
Снимка: bs-matsunaga Pixabay

Сред птичето царство един голям дял се пада на дневните грабливи птици. Названието грабливци идва от това, че те се хранят с други животни, които улавят благодарение на острите си нокти.

Всички имат здрав и закривен клюн, за да могат да разкъсват с него жертвата си. Всички грабливи птици са страхотни летци и имат отлично зрение. Някои от тях се хранят с мърша и с това са полезни за запазване на природното биоравновесие.

Хората се отнасят с респект и възхищение към тази категория птици заради качествата, които притежават. Те са царе на небето и владеят изкуството на летенето като никой друг. Измежду дневните грабливи птици едни от най-добре познатите е ястребът.

Класификация на ястреба

Ястребът с латинско название Accipiter е средна по размер дневна граблива птица от семейството на Ястребови, на латински Accipiteridae. Половият диморфизъм е ясно видим при тях, женската е по-едра от мъжкия.

За цялото семейство е характерна гъвкавостта и скоростта на полета. Някои експерти казват, че семейство Ястребови летят със скоростта на светлината. Това е отчасти вярна информация. Много характерно за целия вид е способността да виси в небето и да търси жертва, а когато я набележи, измерва разстоянието с безпогрешното си око, свива криле и с фучене се спуска надолу с огромна скорост. Умеят също така да сменят рязко полета си и да нападат жертвите си.

Всички представители на семейството, които се срещат в България, ловуват сами. Има обаче и вид от това семейство, което ловува на групи, ястребите на Харис.

Птицата е прелетна, среща се в Европа, а у нас са разпространени 3 вида: Късопръст ястреб, Голям ястреб и Малък ястреб.

Характеристика на ястреба

Ястребът е дневна граблива птица, средна по размер. Женската е по-голяма от мъжкия. Тези птици са хищници. Основната им храна е дребни и средни по големина птици.

Гнездят по дърветата. Женската снася от 2 до 6 яйца, а мътенето е основно нейна задача. То трае между 28 и 38 дни. За пилетата се грижат и двамата родители. Малките напускат гнездото на около месец или малко повече. Отглеждат само едно поколение на година. Най-характерната им отличителна черта е острото периферно зрение.

Видове ястреби, които се срещат в България

В нашата страна се срещат три вида от живеещите в Европа и те са обект на интерес, а също са и под закрилата на закона.

Голям ястреб

Ястребът е познат още като кокошкар. Той е голям по размер за представител на семейството дневна граблива птица. Тежи до около 1500 грама, дължината му е около 70 сантиметра. Дължината на едното крило е около 35 сантиметра.

Главата и тялото му са покрити с мека перушина. Краката завършват с три пръста напред и един назад и са много добре развити като мускулатура. На всеки пръст има здрав и силен нокът. Сцеплението е силно за птици с такъв размер. Ноктите са главното му оръжие при лов.

По клюна се познава, че това е хищник. Той не е дълъг, но е здрав и завит надолу. В областта на основата на клюна се наблюдава лишена от перушина кожа. Там се намират ноздрите.

Очите на птицата са разположени фронтално. Ястребът вижда перфектно едновременно и с двете си очи. Не е необходимо да обръща глава като совите, защото виждат плячката от голямо разстояние.

Като при повечето птици очите на ястреба са кръгли. Ирисът е оранжев, жълтеникав, силно жълт или червеникав. Очите му могат да бъдат също кафяви или сивокафяви. С течение на времето сянката на очите се променя, често цветът избледнява, но не е задължително.

Характеристики на Ястреба

Големият ястреб кокошкар е известен със силното си зрение. Той вижда 8-10 пъти по-добре от човека.

В допълнение на това птицата има отлично развит слух, но обонятелните му рецептори са много слаби. Интересно за ястребите е това, че както всички грабливи птици, те долавят миризмите не с ноздрите, а с устната си кухина.

Оперението на Големия ястреб е тъмно, но в зависимост от мястото, което обитава, може да бъде обагрен в различни цветове. Големият ястреб, който живее в Камчатка, е белезникав, други са с тъмни ивици. Все още няма обяснение за тази особеност.

Храната на Големия ястреб се състои основно от малки птици. Обира също малки гризачи, а по-рядко и насекоми. Някои птици ловуват змии, жаби, гущери и риби. Яребиците, гълъбите, гарваните, фазаните, пъстрите кълвачи, зайците, катериците и мишките са любимия лов.

Когато ловува, ястребът не се издига прекалено високо, както прави орелът. Той търпеливо дебне и атакува в най-неочаквания момент. Ястребите могат да летят и между дърветата и да улавят всичко наоколо. Веднага щом грабне плячката си, ястребът я убива, пробивайки тялото с острите си нокти. Разкъсва я още докато лети. Той изяжда напълно жертвите си, не остават дори пера.

Размножаването на Големия ястреб става веднъж годишно. Птиците са моногамни и остават заедно за цял живот. Чифтосването започва в средата на пролетта. За гнездене изграждат сами гнезда, или взимат такива на други птици. Диаметърът на гнездото достига до метър. В него женската снася до 5 яйца. Мътенето трае около месец. После грижата за пилетата се поема от двамата родители. След 3 месеца малките напускат гнездото и стават самостоятелни.

Малък ястреб

Малкият ястреб има същите основни характеристики като Кокошкаря и главната разлика е в размера. Женската е по-голяма от мъжкия и при този вид. Мъжкия е около 29-34 сантиметра, а женската 35.41 сантиметра. Размахът на крилете е съответно 64 и 80 сантиметра. Мъжкия е сив, а на коремчето има ръждиво кафяви ресни. Бузите му са светлокафяви, веждите - сиви, на опашката има ивици. Женската е с бели вежди и тъмна препаска. И двата пола са с жълти очи.

Храната им се състои от дребни птици, основно врабчета и скорци. Наричат този ястреб също и врабчар.

През размножителния сезон птиците играят с храната си. Мъжкият хвърля храна към женската, а тя я улавя с нотки, като се обръща по гръб. Гнездят по дърветата, но предпочитат да заемат изоставени от враните гнезда. Снесените от женската 4-6 яйца биват мътени от нея 33 дни, а мъжкият се грижи за нея. Малките напускат гнездото на 1 месец.

Късопръст ястреб

Късопръстият ястреб е сравнително дребен представител на семейството. Дълъг е 33-38 сантиметра, а размахът на крилете му е 63-80 сантиметра. Тежи между 150 и 270 грама, като женската е по-голяма. Крилата на върховете са черни и по това видът се познава лесно. Ирисът на очите му е тъмен, бузите също са обагрени в тъмни тонове.

Обича гористите местности и местата около реките и езерата в равнината. Храни се с насекоми, дребни птици, гущери, дребни гризачи като останалите хищници от вида. Менюто му е доста разнообразно. Ловува предимно привечер.

Гнездото и на този вид се намира на дърветата. Женската мъти около месец снесените от нея 3-5 яйца. Когато навършат месец, малките напускат гнездото, но продължават да обикалят около него или да нощуват вътре.

У нас ястребите са застрашен вид и са вписани в Червената книга на България, макар че в повечето страни птицата да не се смята за застрашена.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати