Каква е нормалната телесна температура при кучето?

Болно куче

Вашето кученце може да бъде топло на допир, но това не означава, че страда от треска. Трябва да споменем, че нормалната телесната температура при кучетата е по-висока от тази при човека. Установени са референти стойности от 38.3-39.2 градуса Целзий, различни от познатите 36.1-37.2 градуса за човека.

Повишаването или понижаването на телесната температура се обяснява с много и различни фактори. Сред тях са инфекция, шок, възпаление, ваксинация, интоксикация.

Собствениците на четириноги трябва да се притесняват, когато телесната температура на любимеца им падне под 37.2 грауса Целзий или се покачи над 40 градуса Целзий.

Няма ясни знаци кога едно животно страда от хипотермия (понижена телесна температура) или хипертермия (висока температура). Сред насочващите симптоми са летаргия, скованост, треперене за хипотермия и усилено дишане, летаргия, зачервени венци за хипертермия.

Сред многото митове, отнасящи се за преценката на температурата на животното, е проверката дали носът е добре навлажнен. Сухият нос невинаги е равносилен на треска.

Дигиталните термометри бързо отчитат телесната температура след поставянето им в ректума на животното. Абсолютно изключена е употребата на старите стъклени живачни термометри, които лесно могат да се счупят във ветеринарната практика, причинявайки сериозни увреждания.

Болно куче

Когато измервате температурата, бъдете сигурни, че един човек държи главата на кучето, а вие намажете края на дигиталния термометър с вазелин за безпроблемно навлизане. След като се вкарали 4-5 сантиметра в ректума изчакайте няколко секунди. Резултатът ще бъде акомпаниран със звуков сигнал – премахнете термометъра нежно и прочетете стойността.

При отчитане на повишена температура осигурете достатъчно вода на животното, но не го карайте да пие насила. Никога не използвайте човешките лекарства за понижаване на температурата, тъй като са отровни за кучетата.

Топлинният удар е опасно състояния на повишаване на телесната температура, който може да резултира със смърт, затова при знаци за прегряване прибегнете до спешна ветеринарномедицинска помощ.

Изведете кучето далеч от директна слънчева светлина, наложете го с мокри кърпи и лед, особено в зоната на краката и ушите. Състоянието на хипотермия може да се подобри, като покриете четириногото с одеала или сложите отопляеми такива под него. Можете да поставите бутилки с топла вода около тялото му.

Премерването на телесната температура е рутинна процедура при всеки контролен преглед, извършван от ветеринарния лекар. Стойностите ѝ могат да насочат диагнозата на сложно заболяване в правилната посока и да резултират в успешно лечение.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати