Какво да правим при първо разгонване на женското куче

Какво да правим при първо разгонване на женското куче

Ако сте собственик на женско куче и го гледате от бебе, трябва да сте наясно, че след навършването на шестия месец то ще стане полово зряло и ще настъпи размножителният период. Оттук нататък вашите действия ще бъдат продиктувани от това дали искате любимката ви да ви зарадва с кученца или не.

Ако не смятате да имате кученца вкъщи, най-добрият вариант е да кастрирате кучето още преди първото разгонване - малко преди да навърши шест месеца. Не се препоръчва даването на хапчета с противозачатъчен ефект, защото те водят до увреждания на репродуктивната система на животното. След това често се налагат сложни и скъпо струващи операции, за да се спаси животът на кучето.

Въпреки че при повечето женски кучета първото разгонване настъпва около шестия месец, е възможно то да настъпи по-късно, има случаи първото разгонване да е на около една година. Ако кучето ви е на една година и не се е разгонило, е добре да посетите ветеринар и да изясните причините за това.

Лесно ще познаете кога кучето ви се е разгонило по капките кръв, които остават навсякъде из жилището. За да не се налага да чистите постоянно след любимката си, можете да й обуете специални гащички за разгонени женски кучета, които се зареждат със сменящи се хартиени превръзки. Ако кучето ви живее на двор, трябва да го приберете вътре или да се погрижите за здрава ограда, защото иначе рискувате десетки мъжки кучета да се опитат да влязат в двора ви.

Какво да правим при първо разгонване на женското куче

Ако сте решили кучето ви да забременее, трябва да имате предвид, че около десетия ден след започване на разгонването шансът за забременяване става най-висок и това продължава още пет дни. Обикновено практиката е женската да бъде заведена при мъжкия, за да се чувства той по-спокоен, защото е на позната територия.

При различните кучета продължителността на разгонването е различна - от две до четири седмици. Ако разгонването продължи повече от четири седмици, това е индикация за проблем и трябва да посетите ветеринар. Въпреки че кучето може да забременее още при първото разгонване, специалистите не препоръчват това да се случва преди животното да е навършило една година. Много често при първото разгонване кучето все още не е завършило напълно развитието си и едно забременяване може да повлияе отрицателно.

Ако решите да кастрирате кучето си, след като се е разгонило, трябва да обсъдите това с ветеринар, тъй като в този период всички органи на репродуктивната система са пълни с кръв и е възможно това да доведе до усложнения по време на операцията.

Възрастните женски кучета продължават да се разгонват и след като започнат да остаряват, затова е добре да се кастрират. В противен случай е възможно да се появят много проблеми по време на всяко разгонване, а едно забременяване и последващо раждане на старо куче може да завърши фатално за него.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати