Плачеща Болонка

Плачеща Болонка
Снимка: Wikipedia

Плачеща Болонка, известна още като Италианска Болонка, е куче, което е перфектен домашен любимец за хора, които нямат възможност да предоставят много място на любимеца си. Затова Плачеща Болонка е популярна сред любителите на кучета в големите градове. Тя е идеалният любимец за апартамент.

История на Плачеща Болонка

Плачещата Болонка произхожда от Италия, и по-точно от град Болоня, на който дължи наименованието си. Плачеща италианската болонка се нарича заради факта, че често от очите ѝ се отделя секрет, който прилича на истински сълзи. Кучетата от породата Плачеща Болонка стават популярни в Европа и в Русия още през XVI век и веднага стават задължителен аксесоар на аристократките. Във Франция Плачеща Болонка спечелва сърцето на мадам де Помпадур и тя не се разделя никога с любимката си. Руската императрица Екатерина Велика също е заобиколена от кученца от породата Плачеща Болонка. Въпреки че през вековете Плачеща Болонка е свикнала да живее в разкоша на големите дворцови зали, съвременните представители на породата лесно се приспособяват към градския начин на живот и се чувстват добре в малки жилища.

Стандарт на Плачеща Болонка

Плачеща Болонка е дребно куче - мъжките представители достигат до 25 сантиметра и тежат до 4 килограма, женските плачещи болонки стават високи до 23 сантиметра и тежат до 3.5 килограма. Плачеща Болонка има издължено тяло и не особено дълги крайници. Муцуната на Плачеща Болонка е сравнително къса, с черен нос. Очите на кучетата от тази порода са тъмно кафяви и понякога могат да са почти черни. Над очите на Плачеща Болонка има козина, която не е препоръчително да се подстригва. Ушите на Плачеща Болонка са клепнали и сравнително дълги, покрити обилно с бяла пухкава козина. Цялото тяло и опашката на Плачеща Болонка е покрито с бяла козина, която е много мека, гъста и пухкава. Тя може да е както права, така и вълниста или почти къдрава. Плачеща Болонка може да е с чисто бяла козина, с бяла козина с кремави петна, както и с козина с кремав цвят. Много рядко се среща козина с тъмни петна, но те не се смятат за допустими.

Грижи за Плачеща Болонка

Козината на Плачеща Болонка изисква доста грижи, за да може кученцето да е винаги красиво и пухкаво. Тя трябва да се разресва всеки ден и веднъж месечно да се подстригва от специалист. Не трябва да се допуска сплъстяване на козината, тъй като единственият начин да се отстранят сплъстяванията е да се отрежат цели кичури, което вреди на красивия външен вид на кучето. Всеки ден трябва да се почистват очите на Плачеща Болонка, както и козината около тях, тъй като поради отделяния секрет тя може да промени цвета си към по-тъмен. За да не се случи това, козината около очите трябва да се почиства с памуче с хладка вода или със специални средства, които се предлагат в магазините за домашни любимци. Препоръчва се къпането на кучето да става три или четири пъти в годината, за да не се повреди защитният слой на козината. Болонката няма нужда от много дълги кучешки разходки, но с удоволствие ще ви придружи и за по-продължително излизане, ако имате достатъчно време за нея.

Обучение на Плачеща Болонка

Плачеща Болонка е умно куче, но не трябва да се изисква прекалено много от него. Плачеща Болонка е готова да направи всичко, за да зарадва стопанина си, но тя може да научи предимно по-елементарни кучешки команди. Не е добре да учите Плачеща Болонка да прескача високи препятствия, защото това не е много подходящо за ставите ѝ. Обучението на Плачеща Болонка е добре да започне след четвъртия месец от раждането на кученцето.

Хранене на Плачеща Болонка

Плачеща Болонка с удоволствие ще похапва специални гранулирани и консервирани храни за кучета от дребни породи, както и натурални продукти. Никога не давайте каквито и да е кокали на Плачеща Болонка, тъй като стомахът ѝ е прекалено деликатен за това и храненето с кокали може да завърши фатално за кучето. Ако храните Плачеща Болонка с натурални продукти, редовно добавяйте в менюто ѝ необходимите за здравето ѝ витамини и минерали. Плачеща Болонка може да консумира сварена обезкостена морска риба, сварено или печено телешко, агнешко, заешко, пилешко или пуешко месо и техните субпродукти. Плачеща Болонка може да хапва кисело мляко, извара, твърдо сварени яйца, сварен ориз за кучета, различни видове плодове и зеленчуци. Не е добре да давате на Плачеща Болонка прясно мляко, пържени и мазни храни, сурови яйца, сурова риба, пушени меса и пушена риба, пикантна и солена храна, тестени и захарни изделия.

Заболявания на Плачеща Болонка

Плачеща Болонка може да страда от кучешка тазобедрена дисплазия и от проблеми със сърдечно-съдовата система. Плачеща Болонка може да има алергии към някои видове храни. Кучетата от породата Плачеща Болонка може да имат проблеми с ушите, а също така и с храносмилателната система.

Любопитни факти за Плачеща Болонка

Плачеща Болонка е изключително добро куче. То е в състояние цял ден да лежи в скута на стопанина си, където се чувства най-щастливо. Плачеща Болонка лесно се сприятелява както с непознати хора, така и с кучета и котки и дори с морски свинчета. Плачеща Болонка е весело куче, което винаги е готово да играе, но и да стои кротко до стопанина си, ако той има някакви проблеми. Плачеща Болонка е смятано за една от породите кучета за жени, но много често я предпочитат и мъже.

Недостатъци на Плачеща Болонка

Плачеща Болонка се чувства много зле, когато е далече от стопанина си. Ако се остави за много дълго време сама, Плачеща Болонка е в състояние да лае много и с часове, за да се опита да повика собственика си. Тя също така може да се опита да прегризе с малките си зъби вратата, за да се опита да излезе навън и да го открие.

Плачеща Болонка е много доверчиво същество и ако се разхожда навън без повод, лесно може да се отдалечи и да се сприятели с непознат, който да я вземе. Ако се изгуби кучето, много трудно може да намери пътя към вкъщи, тъй като вниманието ѝ постоянно ще се отвлича от различни интересни животни, хора и предмети по пътя и тя напълно ще изгуби ориентация. Плачеща Болонка може да приеме твърде зле смяната на стопанина си. От мъка понякога кучето не яде.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати