Възпитание на кучето

Хранене

Когато вземете куче в дома си, първите дни от престоя му са решаващи за това как ще се държи то за в бъдеще. Скоро след появата му трябва да започнете с възпитанието му.

Имайте предвид, че само младите животни се поддават на обучение. Периодът до 20-ата седмица след раждането е основополагащ за цялостното възпитание на животното. В тази възраст то бързо и лесно усвоява команди и нови навици.

На кучето са нужни няколко дни, докато свикне с новата обстановка. След като започне да се ориентира добре в заобикалящата го среда, е време да започнете с изграждане на хигиенните му навици.

Първата стъпка са честите разходки. Те трябва да се правят след като кучето е спало, играло или се е нахранило - това са ключови моменти, в които то може да реши да се облекчи. Преди да пристъпи към облекчаване на физиологичните си нужди, животното започва трескаво да души земята около себе си. Това трябва да е знак за вас, че трябва незабавно да го изведете навън.

Следващата стъпка е установяване на определена йерархия. Най-добро за това е усвояването на команди, обвързано с положителни награди. Това изисква много търпение и активно участие на стопанина.

За да установите връзка между дадената команда и нейното изпълнение, използвайте награда. Тя може да е различна – похвала, погалване или лакомство. Така кучето ще разбере, че e направило това, което се иска от него, и следващия път ще го повтори отново.

Куче

В никакъв случай не допускайте насилие и агресия – така то ще започне да страни от вас и няма да се научи на нищо. Ако животното направи нещо лошо, смъмрете го с твърда интонация. Известно време след това го игнорирайте – така то ще се научи да не прави повече така.

Хранителните навици също трябва да се формират от рано. Не му давайте храна от масата – така то няма да свикне да проси. Кучето трябва да се храни отделно, най-добре след семейството. Друг вариант е да установите точни часове, в които да му давате дневната доза.

За да осигурите приятно и спокойно съжителство, е добре да осигурите на кучето негово специално място за почивка. Старайте се никой от членовете на семейството да не го безпокои, когато реши да се оттегли, и никой да не го закача, дори децата.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати