miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Ако кучето е ухапано от змия?

Ако кучето е ухапано от змия?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k847
Куче

Сезонът на почивките още не е напълно закрит, и мнозина предпочитат да вземат домашните си любимци на почивка с тях, отколкото да ги зарежат в хотел за домашни любимци. Обикновено преди потегляне към някое усамотено кътче на страната вземаме превантивни мерки срещу вредители като бълхи и кърлежи.

Какво обаче трябва да знаем, ако по време на разходка в планината или в гората кучето ни е нападнато от някое по-опасно животно като змия например?

Според специалистите вредата, която влечугото може да нанесе на вашия питомец, зависи от различни фактори. Така например за отровните змии трябва да се знае, че колкото по-голямо е даденото влечуго, толкова по-голямо е количеството на отделената отрова.

Размерът на кучетата също е от значение. Питомците, отличаващи се с по-компактни размери, са по-уязвими към отровата, докато по-едрите домашни любимци - не чак толкова.

От значение е и къде ще бъде ухапано животното. Най-опасни са наранявания в областта на шията и езика. Обърнете внимание все пак, че пепелянките ловуват, като ухапват много бързо жертвата си, а после очакват отровата да засегне жертвата и тя да бъде изядена от тях.

Змии

Пепелянките обаче се хранят с дребосъци като гущери и мишки, така че кучето ви може да бъде нападнато, по-скоро ако влечугото усети заплаха от негова страна.

Ако по някаква причина кучето все пак е ухапано, обикновено се появява оток. Той е опасен, защото в зависимост от мястото, където се е получил, може да причини задушаване на пострадалото животно. Ако след ухапването отровата на влечугото е навлязла в голям кръвоносен съд, последиците също могат да бъдат фатални.

Тъй като ухапванията невинаги стават пред очите на собственика, има някои признаци, които да ви подскажат за един такъв инцидент. След ухапване кучето може да загуби ориентация и да се държи неадекватно.

Ухапването също така може да бъде последвано от гадене и повръщане. Разбира се най-силната индикация за ухапване си остава отокът, тъй като засегнатото място се подува силно.

Ето защо дори при най-малкото съмнение за ухапване от змия трябва да транспортирате вашия питомец до ветеринарен център, където да му бъде указана помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest