Отглеждане на Папийон вкъщи

Папийон

Папийон е дребна порода кучета, която произлиза от Франция, но е много популярна още в Англия, Италия и Дания. Множество картини показват, че тези декоративни палета са били третирани като компаньони още преди седем века.

С компактните си размери и добродушния си темперамент те често се превръщат в идеалното куче-играчка. Папийонът притежава изключително миловиден външен вид, който би разтопил всяко сърце.

Негова запазена марка са ушите, имащи форма на пеперуда. Друга отличителна черта е дългата, мека и права козина, обагрена в бяло, кафяво, рижаво, черно.

Папийонът е много грациозно, фино и деликатно животинче, което обича да се настанява в скута на своите стопани, но никога не би било досадно.

То е пъргаво, енергично и добронамерено, но подобно на други малки кученца като померан и пинчер е способно да бъде много упорито и своенравно, докато е още малко.

Куче Папийон

Ето защо трябва да се обучава с голямо постоянство и търпение. Не бива да позволявате на кучето да ви манипулира с невинния си външен вид. Бъдете строги с него, но в никакъв случай не прибягвайте до употребата на насилие. Желателно е дресирането с кучешки лакомства.

Отглеждане на папийон в къща

Папийонът е подходящ за отглеждане в къща, тъй като в такива условия, ще може да тича повече. Но той определено не може да бъде превърнат в дворно куче. Ето защо, ако си търсите дребен пазач, по-добре да ориентирате към болонка или пинчер.

Крехката физика на това деликатно мъниче изисква то да бъде отглеждано в жилище. В градината може да бъде извеждано само за разходка или игра, а след това трябва да бъде прибирано обратно в къщата.

Както вече споменахме, папийонът има мека и дълга козина, която се нуждае от редовно сресване. Ако кучето често излиза навън, ще се наложи и да бъде щателно почиствано от всички онези листенца, сламки и тревички, които със сигурност ще полепнат по нея.

Мерки трябва да се вземат и по отношение на външните паразити. Все пак едва ли искате козината на това изящно същество да се напълни с бълхи и други насекоми.

Отглеждане на папийон в апартамент

Въпреки своята енергичност папийонът не е от четириногите, които се нуждаят от много пространство. Това ги прави подходящи за отглеждане в гарсониери и малки апартаменти.

Кучетата имат нужда основно от кратки разходки, а продължителното излизане е въпрос на избор. Те са чудесен домашен любимец за пенсионери, както и за хора, които не са привърженици на спорта.

Обожават да стоят близо до своя стопанин, ето защо обичайно могат да се видят до него на дивана или легнали в леглото му. Това кученце има добре премерени и много грациозни движения, така че рядко би бутнало или счупило някоя вещ от семейната покъщнина. Проблеми биха могли да се появят единствено при прекалено разглезване на домашния любимец.

Малък Папийон

Когато дисциплинирането е закъсняло, някои представители на породата могат да станат и шумни, но това е по-рядко срещано явление. Като цяло налице е едно уравновесено кученце, което не създава тревоги и с поведението си не заплашва мебелите.

Все пак не можем да не отбележим и един недостатък на кученцето, а именно - космите, които отделя. Това го прави неподходящо за хора с алергии и такива, които не могат да отделят време за по-сериозно почистване на дома.

Папийон и други домашни любимци

Папийонът е приятелски настроен и рядко би проявил агресия. За да не се появят проблеми в контактуването на кучето, трябва да се работи отрано за социализирането.

Той може да бъде отглеждан с други животни, стига те също да са добронамерени. За предпочитане е да съжителства с неголеми кучета, така че да не бъде наранен по време на бурна игра.

Папийон и дете

Папийонът е любвеобилен и мил не само към родителите в семейството, но и към децата. Той обожава да бъде обект на техните ласки, да бъде гален и обгрижван.

Неговата красива и дълга козина често пъти изкушава момичетата, които обичат да правят прически на куклите си. Кученцето не би имало нищо против да замести играчките и с удоволствие ще позволи да бъде сресвано, стига това да става внимателно.

Това декоративно кученце обаче не е подходящо за много малки деца, които неволно биха го наранили. Имайте предвид, че то има лесно чупливи кости и би пострадало при хвърляне или силен натиск. Към деца, които го щипят или дразнят, мъничето ще бъде резервирано и ще се опитва да ги избягва.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати