Отглеждане на Босерон вкъщи

Босерон

Босерон или Френска Овчарка е порода кучета, която произлиза от Франция. Смята се, че тези четириноги са се появили още през шестнадесети век, но тяхното селектиране не е съвсем ясно на кинолозите.

Съществуват предположение, че породата се е зародила по естествен път, като в селектирането са взели участие вълци. Според други мнения пък става въпрос за кръстосване на добермани с други местни кучета.

В резултат на мистериозната кръстоска, както и на постепенното еволюиране на породата, днес е налице забележително и самоуверено куче, притежаващо голям запас от енергия. Босеронът се отличава с мускулесто и мощно тяло, покрито с къса лъскава и гладка козина.

В по-голямата си част тя е обагрена в черно, като само по определени места от тялото на кучето присъства и рижаво. Размерите на босерона не са от най-скромните - кучето достига височина от почти 70 сантиметра, а теглото възлиза на около 50 килограма.

Босеронът понякога се бърка с доберман или с ротвайлер, но по темперамент той доста се различава с тези разновидности. Представителите на тази порода са смели, трудолюбиви и много жизнени, но по-трудно се поддават на обучение.

Ето защо техните собственици трябва да са много търпеливи и стриктни при дресирането. Босеронът е куче, което трудно може да бъде подчинено, така че по-лесно бихте се справили, работейки в сътрудничество с него, отколкото като използвате силови методи на обучение.

Отглеждане на босерон в къща

Босерон е порода, която е подходяща за отглеждане във ферма или в къща с двор. Кучето е достатъчно подозрително и интелигентно, за да се превърне в идеалния пазач. То веднага би сигнализирало при посещение на гост, но в същото време би различило напълно непознато лице от близък приятел на семейството.

Немалко породи имат проблем с различните климатични условия и затова не са подходящи за отглеждане на открито, но при босеронът не се наблюдават такива явления.

Плътната и гъста космена покривка на кучето служи като изолатор и го предпазва от както от високите температури през лятото, така и от по-студеното време през зимата. Разбира се, като всяко куче, босеронът се нуждае от покрив над главата си, така че ще трябва да му осигурите здрава кучешка къщичка.

Отглеждането на това четириного на двора съвсем не трябва да ви навежда на мисълта, че то не се нуждае от внимание и всекидневно дресиране.

Тъй като тези кучета възприемат малко по-бавно, е наложително редовното извършване на физически и умствени упражнения, за да бъде на ниво дисциплината на кучето.

Дори и босеронът да се отглежда на свобода в двора, той трябва да бъде разхождан извън дома поне веднъж в седмицата, за да може да запази естественото си поведение сред непознати хора и животни.

Отглеждане на босерон в апартамент

Представителите на тази порода имат нужда от пространство, където да се разхождат и тичат, тъй като са доста свободолюбиви. Както вече споменахме, при тях могат да възникнат проблеми с дисциплинирането, ето защо ако не бъдат извеждани достатъчно често (2-3 пъти на ден) навън, те могат да сторят някоя пакост у дома.

Френска немска овчарка

Друга особеност на породата е, че някои нейни представители имат доста силна естествена миризма, която не е много приятна. Когато кучето се отглежда в апартамент и въобще в тясно пространство, тази миризма няма как да не се придаде на килимите, диваните, леглата и дрехите.

Явление, което може да ви подразни при отглеждането на кучето в апартамент, е и сменянето на козината му. В този период тя ще се озовава навсякъде и ще се наложи да чистите жилището си по-усърдно.

От друга страна, тези кучета не са от най-шумните, така че няма да имате проблемни със силния и настойчив лай, от който често се оплакват собствениците на палета като пинчери или померани.

Босерон и други домашни любимци

Отношението на всеки босерон към други животни е винаги много индивидуално винаги зависи от средата, в която четириногото е отраснало, а също и от степента на социализиране. В общия случай, ако конкретното куче от малко е отглеждано с друго пале или котка, то ще се разбира с тях и занапред.

Ако вашият босерон е вече пораснал и тепърва мислите за второ куче или писана, знайте, че ще ви се наложи да поработите доста върху приемането на новия обитател на дома. За да се разбират тези кучета с други животни, е много важно другият питомец да покаже подчинение, така че босеронът да чувства превъзходството си.

Босерон и дете

Босеронът е куче, което се държи с децата така, както те се държат с него. Към мили, възпитани и добронамерени малчугани той е приветлив и любвеобилен. Ако обаче детето си позволи да малтретира кучето или да го дразни, босеронът невинаги би въздържал емоциите си.

Имайте предвид, че ако хлапето е оставило неприятно усещане у четириногото, то ще остане резервирано към него дори след години. Ето защо трябва много добре да обясните на вашето дете как точно да се държи с кучето. От значение е песът да не бъде закачан, докато се храни, и да не бъде стряскан, докато спи.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати