Шар Пей

Шар Пей

Шар пей е една от най-разпознаваемите породи кучета. Трудно можете да объркате шар пея с друго куче заради множеството гънки, които покриват тялото му, особено в ранна възраст. Шар пеят е верен на семейството, с което живее, но към непознати е недоверчив. Въпреки леко намръщената си физиономия шар пеят е куче, което се отличава с веселия и жизнерадостния си характер.

История на Шар Пей

Шар пей дължи името си на китайския си произход и на китайски език шар пей означава буквално пясъчна кожа. Това се дължи не само на цвета на кожата на шар пея, но и на структурата й, която отдалече напомня на пясъчна, още повече, че е и нагъната. Според исторически източници породата шар пей е съществувала в Китай от дълбока древност. Още преди новата ера в Китай шар пеят е бил използван като бойно куче. Изображенията на кучета от тази порода са често използвани за украса на различни предмети, предимно от династията на китайските императори Хан.

В Тибет шар пеят е бил обучаван да се държи агресивно и да убива други кучета. Породата е възникнала в резултат на дългогодишни кръстоски на северни породи кучета и представители на прародителите на съвременните догове. В древността, когато шар пеят е бил използван за кучешки боеве, нагънатата му кожа го е защитавала от сериозни травми. Постепенно от бойно куче шар пеят се превръща в един от предпочитаните домашни любимци на китайците. През XX век шар пеят става много популярен в САЩ и в Европа. Но стандартът на породата е утвърден едва през 1980 година.

Стандарт на Шар Пей

Шар пеят достига от 46 до 51 сантиметра височина. Теглото на шар пей варира от 18 до 35 килограма. Обемът на кожата на шар пея е няколко пъти по-голям от обема на тялото на кучето. Затова по кожата на кучето има много гънки. Те са най-разпространени в горната част на тялото и в областта на муцуната. Носът на шар пея е голям и широк, предимно черен на цвят, но са допустими и други цветове. Носът е леко подпухнал, както и устните.

Муцуната е тъпа и покрита с гънки. Челюстите са силни и добре развити. Очите са малки, тъмни на цвят и гледат с неприязън. Ушите са малки, приличат на триъгълници със заоблен край. Опашката е дебела в основата си и към върха става по-тънка. Козината на шар пея е с дължина от 1 до 2. 5 сантиметра. Допустими са всички цветове козина, освен белия. Допустимо е на муцуната да има тъмна маска.

Грижи за Шар Пей

Шар пей би се чувствал най-добре на двор, но през студените месеци трябва да живее в дома ви. Но ако разполагате с дворно място, това активно по природа куче ще е много щастливо. Шар пеят с лекота може да бъде отглеждан и в апартамент, но не трябва да забравяте, че това е куче, което има нужда от много движение. Шар пеят има нужда от сериозно физическо натоварване. Затова, ако искате вашият любимец да не унищожава интериора ви и да е по-спокоен, когато е в дома ви, трябва да му осигурите достатъчно дълги разходки, по възможност два пъти дневно.

Куче Шар Пей

Шар пеят изисква минимални грижи. Късата му козина трябва всеки ден да бъде разресвана или минавана с мокра кърпа, за да се отстранят излишните мъртви косъмчета. Ушите са най-деликатната част на шар пея и изискват всекидневен оглед, за да не изпуснете развитието на инфекции. Главата на шар пея никога не трябва да се мокри, тъй като ако в ушите му попадне вода, това предизвиква развитието на много сериозни инфекции и в отделни случаи може да предизвика оглушаването на кучето.

Това се дължи на факта, че ушите на шар пея са с много по-фини слухови канали, отколкото на другите кучета. Шар пей не обича да се къпе, но въпреки това се препоръчва това да се прави веднъж на месец и половина, а при необходимост дори веднъж в месеца. Препоръчва се къпането да става във ваната, като със специална гумена четка можете да отстраните излишните мъртви косъмчета от козината на кучето. Задължително използвайте мек шампоан, предназначен за кучета с чувствителна кожа. Наличието на многобройни гънки прави тези кучета податливи към различни кожни заболявания, затова е необходимо да се избира специален шампоан за къпането им.

Задължително е да измиете абсолютно всяка гънка, след като сте насапунисали кучето, защото ако в гънките се задържи шампоан, това ще предизвика кожни проблеми. Изсушаването също е много важно, тъй като в гънките не трябва да се задържа и капка влага. Затова се препоръчва да подсушите добре кучето с кърпа и при нужда дори да използвате сешоар. Можете да използвате също така бебешка пудра, за да подсушите окончателно кожата му и да я предпазите от раздразнения. Главата на шар пей е много чувствителна към високи температури, затова не извеждайте любимеца си навън, ако е много горещо.

Обучение на Шар Пей

Шар пей е склонен към доминиране още от съвсем ранна възраст. Затова е добре още от самото начало малкото кученце да разбере, че не то командва в дома ви. Ако стопанинът на шар пея е с прекалено мек характер, е възможно кучето от тази порода да се проявява като лидер, да не изпълнява команди и дори да прави пакости, за да види докъде може да си позволява да прояви непослушанието си.

Шар пеят обикновено изобщо не обръща внимание на команди, които се дават от някой друг член на семейството, а не от този, когото кучето смята за водач на глутницата. Шар пеят е много умно куче, което лесно разбира какво се иска то него, но ще изпълнява командите само на стопанин, който подхожда към обучението сериозно и настоятелно изисква от шар пея да изпълнява това, което му каже. Тъй като шар пеят е бил използван дълго време като бойна порода, при него трудно ще работи системата на обучение с наказание. Тя може дори да предизвика противоположна реакция и кучето да откаже да изпълнява каквито и да е команди.

Хранене на Шар Пей

Препоръчва се да храните шар пей със специализирана суха храна за средно големи кучета, по възможност от премиум клас. Въпреки това обаче може да храните любимеца си с натурални продукти - телешко, говеждо и свинско без много мазнина. Месото трябва да е обработено термично, но съвсем леко и да е нарязано на малки парченца. Шар пеят с удоволствие ще хапва зеленчуци, но без домати, и рядко плодове. Забранени храни са шоколадът и сладките изделия, плодове с костилки, мазно и пушено месо, ядки, консервирани зеленчуци, домати. Препоръчва се под купичката на кучето да се слага постелка, тъй като шар пеят се храни така, че пръска храна наоколо.

Заболявания на Шар Пей

За съжаление шар пеят е склонен към много видове заболявания. Сред най-разпространените болести при кучетата от тази порода, са ентропионът - това е обръщане на клепача, което предизвиква дразнене на роговицата. При ненавременно лечение ентропионът може да предизвика слепота на кучето. Шар пеят е склонен към глаукома, която също може да предизвика ослепяването на животното.

Спящ Шар Пей

Заради особеностите на кожата си, която има гънки и в нея могат да се завъдят различни видове паразити, шар пеят е склонен към демодекоза - това е заболяване на кожата, което напълно може да лиши любимеца ви от козината. Шар пеят е склонен и към пиодермия - това е много сериозна кожна инфекция, която засяга дълбокия слой на кожата. Шар пеят е склонен и към атопичен дерматит - това е раздразнение на кожата, предизвикано от влиянието на околната среда. Себореята също атакува често представителите на тази порода кучета.

Себореята се разпознава по това, че кучето се чеше, кожата му образува люспи и много излишна мазнина. Шар пеят може да страда и от хипотиореидизъм. Шар пеят е склонен и към различни видове хранителни алергии, които са трудни за диагностициране. Ушите на шар пей могат лесно да се инфектират. Бъбречните заболявания също са характерни за представителите на тази порода. Шар пеят може да получи подуване на стомаха, което за представителите на тази порода може да доведе до летален изход. Често срещана при шар пея е тазобедрената дисплазия, както и дисплазията на лакътната става. При някои представители на породата се наблюдава уголемен хранопровод, което води до затруднения в храненето.

Любопитни факти за Шар Пей

Както кучетата от породата чау чау, шар пеят има тъмно син език. През 1978 година шар пеят е бил вписан в Книгата на рекордите Гинес като най-рядката по онова време порода куче. Кученцата с доказано потекло в този период се продавали за около 10 000 долара. Шар пеят няма да търпи да го затворите в клетка или заградено пространство, когато отсъствате от дома си. Той има нужда да знае, че охранява дома ви, когато ви няма.

Недостатъци на Шар Пей

Шар пей не винаги може да комуникира добре с други домашни любимци. Навън той може да прояви известна агресия към други кучета. Затова при подобно поведение е добре да извеждате вашия шар пей само с намордник и на повод. Шар пеят е много добър към всички членове на семейството, с което живее, но може да прояви известна раздразнителност към много малки деца.

Затова никога не трябва да се оставя шар пей и малко дете, без да бъдат наблюдавани отблизо. Шар пеят проявява териториална агресия и когато непознат се появи в дома ви, съществува риск любимецът ви да се опита да го нападне, защото ще го приеме за нападател.

Ако желаете да си вземете кученце от породата, разгледайте тези обяви за шар пей.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати