Особености при размножаване на кучетата

Особености при размножаване на кучетата

Кучетата, както всяко едно живо същество, имат естествен инстинкт за размножаване. Размножаването на кучетата има няколко основни момента, с които собствениците им трябва да бъдат запознати.

Важно е да се следи половият живот на кучетата, особено на женските индивиди, тъй като последствията от някаква форма на безхаберие могат да бъдат безплодие или развитие на различни заболявания.

Кучетата достигат полова зрялост след 7-8 месеца от тяхното раждане. Половият им живот с малки изключения продължава до 10-годишна възраст. На 2-годишна възраст те са готови за създаване на поколение.

Особености при размножаване на кучетата

Женските обикновено се разгонват 2 пъти в годината – през пролетта и есента. Разгонването трае между една и две седмици и се разпознава по набъбналите полови органи, от които се отделя слузесто-кървава течност. По тази течност мъжките откриват разгонената женска.

Периодът на полова възбуда при женската се наблюдава през 4-5-ти ден от разгонването. Тогава кучето става неестествено игриво и неспокойно.

Половият контакт при кучетата е продължителен. При тях се наблюдава и фаза, наречена заклещване, която трае около половин час. По това време двете животни не могат да се разделят, макар и приключили половия акт, поради анатомична особеност на мъжкия полов член.

В този момент собствениците не трябва да се намесват, а да оставят животните сами да се освободят. В противен случай могат да навредят безвъзвратно на половите им органи.

Срещата между женското и мъжкото куче трябва да се проведе на познато за мъжкото място, а най-подходящ е домът, в който живее. Ако в рамките на 2 часа не се стигне до полов акт, не насилвайте животните, а доведете женската на следващия ден.

Особености при размножаване на кучетата

Ако женската е забременяла, едва около 30-ия ден след половия акт могат да се забележат първите признаци. През този период се наблюдава увеличение на млечните жлези и успокояване на игривостта.

Бременността при кучетата продължава около 60 дни. За да сте сигурни, че кучето е бременно, трябва да сe консултирате с ветеринарен лекар.

Когато дойде моментът на раждане, оставете кучето да се справи само. То само ражда, облизва кученцата и изяжда плацентата. Времето на раждане зависи изцяло от броя на малките.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати