miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Важни грижи при отглеждане на италианско гонче

Важни грижи при отглеждане на италианско гонче

италианско гонче отглеждане
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Гончетата са ловна порода, много бързи кучета, които преследват дивеч продължително време. След тях се откроява италианското гонче, известно като Сегуджо Италиано.

То се вижда много често из ловните полета в средиземноморските страни. Древната порода кучета с египетски произход е пренесена от финикийците в региона на Средиземно море преди 2 хиляди години.

Това елегантно и бързо животно може да работи само или в глутница, преследвайки непрекъснато всякакъв вид космат дивеч повече от 2 часа. Двете версии - с къса и дълга козина са еднакво здрави и упорити животни, ползвани за лов на лисици, зайци и диви свине.

За целта гончетата трябва да са обучени, но и добре обгрижвани. Всъщност грижите не са нещо, което отнема много време на стопаните.

Нужно е козината на дългокосместата версия да се разресва 1-2 пъти в седмицата, а късокосместото гонче да се изтрива с влажна кърпа. Грижа изискват очите и ушите на животното, както е при всички четириноги, за да се предотвратят инфекции от натрупване на замърсявания.

Къпането не е приоритет за тази порода и се прави 3 до 4 пъти в годината. Защитният слой на косъма е добре да се пази, за да изпълнява функциите си.

Повече усилия са нужни за задоволяване на двигателните нужди на гончето. Това активно животно има нужда всекидневно да тича, да ходи често на лов, или поне да имитира игри, наподобяващи ловните, където се достигат и донасят разни предмети или да открива скрити такива. Може да участва и в различни кучешки спортове, защото е много атлетично животно.

италианско гонче грижи

Истинската му стихия обаче е ловът. Придружавайки своя стопанин на ловен излет кучето ще задоволи всички древни инстинкти, които са заложени в породата му. За целта стопанинът трябва да се погрижи предварително за някои подробности около своя помощник.

Италианското гонче не бива да се храни непосредствено преди излета, защото това ще го затрудни да гони бързия дивеч. Храната му обикновено се разделя в такива дни на 3, а не на 2 приема. Междинното хранене се прави след като кучето се върне от ловния излет и се почисти. Храната го затопля и успокоява.

Грижите за италианското гонче след лов също са по-специфични. Внимателно се проверяват очите, ушите и лапите на животното за възможни наранявания или замърсявания, за да се почистят и лекуват с цел избягване на инфекции, а кучето се оставя да почива в останалата част от деня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати