miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при японски шпиц

Заболявания при японски шпиц

Заболявания при японски шпиц

Японският шпиц е чудесно малко компактно кученце, което обаче е смело, жизнено и активно животно. То е винаги добре разположено, весело и игриво, защото като цяло е здраво и балансирано животно. Това не означава, че японското кученце не може да има здравословни проблеми.

Поначало родословните кучета са по-податливи на заболявания, отколкото тези от смесени породи. Наследствените болести са в състояние да се предават от поколение на поколение в продължение на десетилетия и много по-дълго. Това важи и за японския шпиц, който има по-висока склонност към някои заболявания, характерни за расата.

Най-напред трябва да не се забравя, че тази порода реагира по-остро на промените в храната. Коремните болки и диарията са чести при наличие на зърнени храни в диетата, особено с по-високо съдържание. Затова е добре да не се променя своеволно храната и да се дава тази, с която кучето е свикнало.

Дозите също са важни, защото малките симпатични домашни любимци често се оказват с наднормено тегло. Затлъстяването на кученцата се отразява зле в здравословно и социално отношение.

Най-слабата точка на японското кученце са очите му. То може да развие еверсия, атрофия на ретината или дегенерация. Боледуват и от кучешка катаракта. Поради свръхчувствителността на очите е нужно голямо внимание и грижа за тях. Избърсването с мека кърпа след разходка се налага, защото само едно излизане навън може да предизвика зачервяване и сълзене поради повишената фоточувствителност. Клепачите на кучето е добре да се промиват с офталмологични средства, за да не възникнат сериозни проблеми.

Японски шпиц

Много рядко едно кученце шпиц може да има хормонални нарушения с наследствен характер. Обикновено тогава страда от болести на надбъбречните жлези и на щитовидната жлеза.

Много типични заболявания при японския шпиц са пателарната лускация, която се изявява в изскачане на капачката на коляното.

Друго характерно заболяване е дистихиазата. Това е аномалия на клепача, която предизвиква обилно сълзене.

Стесняването на слъзните канали също води до проблеми с отделяне на сълзи.

Това кученце може да страда и от проблеми със зъбите. Затова е особено важно от малко да бъде приучено да му се мият зъбите с кучешка четка за зъби.

Онкологични заболявания могат да се появят в напреднала възраст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати