miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Отличителни маниери на възпитаните кучета

Отличителни маниери на възпитаните кучета

Задължителни маниери на възпитаните кучета

Добре възпитаните кучета веднага правят впечатление по време на разходка или игра в кучешките паркове. Те са дружелюбни, социални, не лаят без причина. Ето отличителните маниери на възпитаните кучета:

1. Заемат правилното място

Едно от най-полезните неща, на които можете да научите кучето си, е да се премести на определено място - като постелката или леглото му - когато го помолите. Научаването на тази команда може да помогне за решаването на доста проблеми, включително просенето на храна до масата и изстрелването през вратата, когато тя се отвори. Тази кучешка команда също може да бъде използвана като стратегия за прекъсване на проблемно поведение като диво скачане или преследване на котката. Във всяка от тези ситуации кучето ви замества нежеланото поведение - скачане или преследване - с поведение, което възнаграждавате с лакомства и похвали - преместване на мястото, където трябва да отиде.

В допълнение, “Отиди си на мястото” може да бъде полезна команда в ситуации, когато искате да държите кучето далеч от друга зона в къщата - например, когато разтоварвате покупки и не искате кучето да ви се мотка в краката или когато гостите ви идват или си тръгват и има опасност кучето да се измъкне през отворената врата.

2. Нямат проблем при очен контакт

Куче

В света на кучетата директният, продължителен очен контакт често се възприема като заплаха или предизвикателство. Поради тази причина много кучета се страхуват от директен очен контакт с хората. Но тъй като контактът с очите е нормална част от човешките взаимодействия, това е нещо, с което вашето куче ще се сблъска рано или късно. Научаването на вашето куче да осъществява зрителен контакт и третирането му като нещо положително, което води до награди и похвали, може да помогне за изграждането на самоувереност у животното и намаляване на тревожността и стреса при интеракции с други хора.

Осъществяването на зрителен контакт може да бъде полезно, когато трябва да привлечете вниманието на кучето си, за да го отвлечете от поведението, от което искате да го отучите. Вместо да му крещите, за да спре да лае, можете да поискате контакт с очите и след това да предложите награда.

3. Разпознават докосванията на стопанина си

Научаването на вашето куче да толерира и реагира на докосване ви дава още един начин да привлечете вниманието му, когато се държи по начин, който не одобрявате и не искате да виждате. Докосването може да се използва за пренасочване на вниманието на вашето куче, когато показва нежелано поведение. Обучаването му да ви позволява да го докосвате или внимателно да държите каишката му може да бъде полезно за ситуации, в които трябва да привлечете вниманието му, за да поискате промяна на поведението на кучето.

Обучаването му да позволява докосване от непознати предмети също може да бъде полезно за минимизиране на определени страхове и елиминиране на свързаното с тях поведение. Ако кучето ви обикновено се крие, когато е време за подрязване на ноктите му, опитайте да го “запознаете” с нокторезачката, като просто я докосвате до лапата му и после го възнаградите е за спокойното поведение.

Възпитанието на кучетата

Всяко куче е уникално, разбира се, но при повечето от тях тези три поведения могат да се използват за създаване на рамка, върху която да се изграждат по-добри кучешки маниери.

Прочетете още за кучешкото поведение и езика на тялото при кучетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати