Идеални породи кучета за живот на село

Идеални породи кучета за живот на село

Животът на село се различава от този в града. Няма ги гъсто построените блокове, където като в пчелни кутийки са наблъскани близо един до друг апартаменти.

На село често къщите разполагат с обширни дворни места със зеленчукови и цветни градини, а домашните животни рядко са по едно, както най-често се наблюдава в един градски дом.

Заниманията на село предполагат и по-често излизане извън рамките на населеното място - на полето, на пасбището или в гората, където работата отвежда хората.

Затова и животът на село тече в по-различен ритъм от градския живот. Това налага и по-специфичната роля, която имат животните в ежедневието. Домашният любимец най-често има и други функции, той е помощник на своя стопанин в работата му и защитник на дома и имуществото му.

Това важи най-вече за домашното куче. То е най-добрият помощник на фермера, който отглежда добитък или се грижи за земята си и пази къщата при отсъствие на хората. Необходимо е да има подчертани защитни функции, както и да не проявява агресия към други домашни животни.

Ето няколко от най-подходящите породи домашни кучета за живота на село.

Каракачанска овчарка

Кучета за село: Каракачанка

Когато става въпрос за представител на Молосите - едрите и силни кучета за охрана, се сещаме най-напред за българското автохонно куче - каракачанската овчарка. Респектът, излъчван от животното, неговата смелост и независимост, наред с впечатляващите му размери, го правят идеалното куче-пазач. В породата е заложено да има защитно-териториални функции и силен характер. Съчетани с мощния му плътен глас и агресивно поведение към непознати го прави най-добрия избор на българско куче за охрана на селската къща.

Бергамско

Кучета за село:  Бергамско куче

Тази порода е типично овчарско куче. Основното му предназначение е да бъде пазачът на стадото. То работи добре със стадата, не се бои от студа или лятната жега, има прекрасен слух и нюх. Дори може да разпознае овцете от собственото стадо и да ги отличи от чуждите. Това издръжливо и смело куче запазва хладнокръвието и решимостта си дори на чужда територия, затова може да бъде и охранител, както и пазач на дома.

Алабай

Кучета за село: Алабай

Алабай е едра порода кучета, които респектират с вида си. В миналото кучето е използвано главно за охрана на стадата и на стопанина. Качествата на пазач са заложени в природата му, но днешните представители са особено привързани към деца и от тях стават отлични гледачи на детето, докато родителите са заети с работа по двора на къщата.

Дого Аржентино

Кучета за село: Дого аржентино

Това животно е подходящо за живота на село, тъй като има изключително широк и разнообразен запас от възможности. То е водач, пазач, ловец, спасител. От него става смел защитник и добър и лоялен приятел на човека, с когото смело може да се излезе сред природата, защото кучето агресивно защитава стопанина си от всяка опасност.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати