Важни съвети за неопитните стопани на кучета

Важни съвети за неопитните стопани на кучета

Когато сте се грижили години наред за едно или повече кучета, се сдобивате с безценен опит. Ако обаче сте новобранци в отглеждането на кучета, то е добре да се запознаете с някои важни факти, които биха изненадали неопитния стопанин.

Кучето може да гризе предмети

Пригответе се, че новото ви и все още младо куче ще изпитва огромен интерес към доста предмети у дома. Ако го оставите само и без надзор, можете да намерите книги, бельо, пантофи и дори части от мебели сдъвкани и повредени.

Ето защо трябва сте внимателни със средата, която заобикаля вашето куче. Трябва да обезопасите напълно дома си за него. Извадете от помещенията всички опасни растения за кучета, отровни храни и домакински препарати.

Внимавайте и когато разхождате питомеца си навън, защото кучето ще продължи да гризе случайни предмети, намерени на улицата. А за жалост, гаражите, дворовете, тротоарите и дори парковете за кучета могат да бъдат дом на много вредни вещества, боклуци и други екстри, които вашето малко куче може да погълне и да си навреди.

Кучетата обичат да дъвчат предмети

Малките кученца ходят до тоалетна по-често

Ако сте чували от други хора, че извеждат кучето си навън за ходене до тоалетна по 2-3 пъти на ден, не се лъжете, че и с малките кученца ще е така. Всъщност вашето ново пале тепърва ще трябва да бъде приучено към хигиенни навици и извеждане до тоалетна.

Преди да свикне с режима си обаче, то ще прави малки локвички у дома. Трябва да сте подготвени за този факт и да не се ядосвате на животинчето. Помнете, че малките кученца не могат да контролират нуждите си като възрастните шаровци. А и поради физиологичните си особености имат нужда от тоалетна по-често.

Важно е да установите рутина в живота на новото кученце

Ако искате да възпитате по-лесно своя малчо, а и той да ви слуша, трябва да установите рутина в живота му. Хубаво е да правите едно и също всеки ден и в същото време. Също така трябва да сте постоянни в това, което разрешавате на кучето и кое - не.

Например, ако не искате то да спи при вас на леглото, не трябва никога да го допускате там. Не е вариант веднъж да пуснете кучето да си легне на вашите завивки, а след това да не му разрешите. Тази промяна във вашето поведение ще обърка животното, давайки му противоречиви сигнали. И то няма да заучи правилно какво се изисква от него.

Зъбите на малките кученца са остри

Ново куче

Въпреки че са с дребни размери, малките кученца в един момент ще се сдобият с остри зъби. Ето защо не трябва да ги дразните и да ги карате да хапят. Освен това не ги оставяйте сами без надзор с малки деца, тъй като в играта си могат да наранят детето или да го изплашат. Бъдете нащрек.

Важно е да умеете да контролирате емоциите си

Когато отглеждате малко кученце, трябва да се заредите с огромно търпение. Този ранен период в живота на кучето напомня на отглеждане на човешко бебе. Ще има много предизвикателства пред вас.

Често кучето няма да ви слуша и е възможно да съсипе част от любимите ви предмети като книги, тениски, домашни чехли. Опитайте се да запазите спокойствие и се придържайте към методите за възпитание на питомеца си. Не си позволявайте да биете кучето и да му крещите, защото това само ще навреди на поведението на животното.

Ако още не сте си взели куче, но планирате да го направите, можете да заложите на лесни за дресиране палета като: голдън ретривър, пудел, бордър коли, пуми, бигъл.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати