Неподходящи породи кучета за начинаещи стопани

Неподходящи породи кучета за начинаещ стопани
Снимка: Dogtime.com

Много любители на кучетата вярват, че няма такова нещо като лошо куче, а просто лошо възпитание, дадено от стопани. И макар да подкрепяме това твърдение, все пак не бива да пренебрегваме факта, че има някои опърничави или хиперактивни кучета, които могат да се окажат огромно предизвикателство за неподготвения собственик на куче.

Кои са най-неподходящите кучета за начинаещите стопани?

Питбул

Той изглежда страховит и в миналото е бил използван в битки за кучета, което му дава плашеща репутация, но през последните няколко десетилетия е бил отгледан да обича и приема хората. В правилния дом той е отдаден и лоялен спътник (въпреки че може да има конфликти с други кучета или с котки). Но както при много кучета в миналото с цел битки, и тук говорим за порода, която не е подходяща от неопитни стопани.

Еърдейл териер

Кралят на териерите е независим, интелигентен и инат, той ще ви кара да се смеете. Но и ако не внимавате, може да забърка големи пакости. Той не се справя добре с други кучета или животни и се нуждае от много стимули (както физически, така и психически). Неподходящо първо куче е за неопитен човек.

Булмастиф

Булмастиф

Отдаден и защитен до такава степен, че би положил живота си за семейството си,  булмастифът има свой собствен ум - и като се има предвид, че тежи 100-130 килограма, той лесно може да смаже собственик, който не е готов да се изправи срещу него. Той се нуждае от добро, последователно, положително обучение и твърди граници от най-ранна възраст. 

Булдог

Тези кучета са особено чувствителни към топлина, физическо натоварване и стрес. Булдогът не може да плува, така че ако имате басейн, или сте в езерце или спа център, достъпът му трябва да бъде ограничен. Той е склонен към различни заболявания при кучетата.

Сибирско хъски

Мини хъски

Щастливото и привързано сибирско хъски е работещо куче, което процъфтява в студен, снежен климат. Този пухкав приятел е отгледан да тегли шейни на големи разстояния и неговата жизненост отразява това - кратка разходка около блока няма да направи за тази порода. Това куче се хвърля много, способно е на бягство и има силен хищнически стремеж, така че не е подходящ избор за домове с котки или малки домашни любимци като зайци и морски свинчета.

Санбернар

Той изключително мил, но този нежен гигант също отгледан за работно куче. Той поглъща предмети като чорапи и кърпи за съдове. Трудно може да се контролира от хора без опит в отглеждането и възпитанието на кучета.

Немска овчарка

Немска овчарка

Изключително интелигентно животно и естествен защитник,  немското овчарско куче е подходящо за голямо разнообразие от работни места: работило е като куче водач, търсач на наркотици и, разбира се, полицейско и военно куче. Малко е това, което не може да направи с правилното обучение, но точно затова не е подходящо куче за начинаещи. В неподходящи ръце може да се превърне в агресивно и опасно куче.

Далматинец

Кучетата от тази порода не са просто забавни създания и герои на Дисни. Те са отгледани, за да се трудят много и да са в движение постоянно. Не са подходящи за хора, които прекарват деня си извън дома и смятат да оставят кучето си затворено или да го захвърлят на двора.

Това бяха някои от неподходящите породи кучета за начинаещи. Други такива породи са ваймаранер, австралийско келпи, ротвайлер, аляски маламут, акита, чау чау.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати