miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Осиновяване на животни - какво трябва да знаем

Осиновяване на животни - какво трябва да знаем

Осиновяване на животни - какво трябва да знаем
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Осиновяването на животно е висша форма на хуманност и емпатия, която можете да проявите.

Ако и вие сте решили да си вземете куче от приют или друго приятелче, тогава е важно да знаете някои особености, както и как точно се прави това.

Важно е също така да сте сигурно в решение си, защото това е живо същество, което също има чувства и емоции. Ще сте отговорни за него през следващите години, а то ще зависи напълно от вас. Затова трябва да сте започнати много добре с ангажиментите си и с предизвикателствата при избор на домашен любимец.

Какво трябва да знаете преди да си осиновите животно?

1. Това е много отговорно решение, което трябва да обмислите и да сте убедени, че го искате на 100%;

2. Направете си проучване преди това, като например къде най-близо до вас има ветеринар, къде можете да купувате качествена храна за любимеца си и така нататък;

3. Ще се наложи да възпитавате вашия любимец, което отново изисква да влагате времевия си ресурс;

4. Бъдете готови, че ще се налага да излизате понякога от зоната си на комфорт в името на новия ви питомец.

5. Самото осиновяване е безплатно, но все пак е важно да имате предвид, че след това трябва да разполагате с финанси, за да купувате храна за кучето или котката, да водите животното на ветеринар и другите необходими нужди на питомеца ви;

6. Ще трябва да отделяте достатъчно внимание на новия ви другар;

7. Бъдете готови, че ще се влюбите с цялото си сърце в новия ви домашен любимец.

Осиновяване на животни - какво трябва да знаем

След като вече сте взели вашето окончателно решение, трябва в началото да се информирате за това как да помогнете на животното да се адаптира по-лесно. Така например, ако имате малки деца, трябва да им обясните, че животните са също живи същества и не бива да ги нараняват.

В случай че имате и други любимци, тогава е редно да ги запознавате постепенно. Бъдете търпеливи и внимателни, защото все пак животното вече няма да е в познатата му среда на приюта и може да е леко стресирано. Като цяло най-често се осиновяват кучета и котки, но това не значи, че вие не можете да изберете друго животно, ако желаете. Понякога в приютите за бездомни животни можете да откриете зайчета, хамстери, морски свинчета. Ползите от осиновяване на животните са много, но едни от най-съществените са:

Осиновяване на куче от приют

- ще си имате приятелче, което ще е винаги с вас;

- ще се научите да сте много по-отговорни;

- ще бъдете дарени с безрезервната любов на вашия нов другар.

Едно от може би най-големите предизвикателства при осиновяването на животното е това, че реално вие не можете да знаете на 100 процента, какъв ще бъде темперамента и характера на вашия любимец.

С правилен подход от ваша страна и редовните обучения, вие ще можете да коригирате тези черти. Добре е да се срещнете няколко пъти с избраното от вас животно, за да се убедите че със сигурност това е вашия нов любимец, но и да се опознаете така поне малко.

Можете да разпитате и вашите близки и познати, които вече имат животинка и да обсъдите с тях какви са трудностите, с които са се сблъскали, когато са си взели любимец. Ако обаче решите да си осиновите животно окончателно, тогава бъдете сигурни, че няма да съжалявате нито за миг, защото ще си имате верен другар за цял живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати