Пуделпойнтер

Пуделпойнтер
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Гончетата кучета са наистина голяма група. Сред тях се отличава едно интересно немско ловно куче с мустаци. То може да накара много ловци, а просто любители да се влюбят в него.

Миксът от пудел и пойнтер, известен като пуделпойнтер, е кафяво куче с увиснали уши, светли очи и мустаци. Тези космати приятели на ловеца са сладки и обичливи създания. Освен това са трудолюбиви, пълни с енергия и верни ловни другари. Какво повече може да иска един ловец?

Запознаването с тази интересна порода кучета ще даде възможност на любопитните да научат нещо повече за немските достижения в развъждането. Удивително е немското постоянство и усърдие, защото това идеално ловно куче е плод на 30-годишен труд и усъвършенстване, но усилията наистина си струват. Пуделпойнтерът е високо квалифицирано куче в проследяването, посочването и лова.

История на породата пуделпойнтер

Идеята при създаване на пуделпойнтера е да се получи куче, съчетаващо интелигентността на пудела, любовта му към водата, лесното му трениране и готовността му да служи с безкрайното желание на английския пойнтер да ловува, неговият невероятен полеви нос и издръжливост.

Първото кръстосване на пудел и английски пойнтер става през 1881 година в Германия. Кръстосани са английският пойнтер на име Тел, собственост на кайзер Фредерик ІІІ и пудел на име Моли, който принадлежи на известният тогава тевтонски автор по темата за ловни кучета Хегевалд. Човекът, който се заема с нелеката задача да създаде ново ловно куче, е барон фон Зедлиц.

Във време, в което ловът е жизнено важно и популярно занимание създаването на ловен другар, който е едновременно послушен и умен, е било оценено по достойнство. Тъй като не е било във възможностите на всеки да притежава селекция от ловни кучета, пуделпойнтерът предлага нещо като куче - всичко в едно. Може да работи в разнообразни условия, ловувайки всичко, което техният собственик желае. Обикновено пуделпойнтерът се използва за лов на птици, зайци или дивеч.

Гените на пудела явно се оказват доминиращи при този първи опит. За да се промени това все повече пойнтери са използвани през годините при развъждането. Около 11 пудела и около 80 пойнтера дават своя принос, за да се получи това, което днес светът познава като пуделпойнтер. Породата е хипоалергенна и отличен ловец.

Първите екземпляри са внесени в Северна Америка през 1956 година, а през 1977 година е основан клуб на породата в Канада.

Днес породата не е особено разпространена и все пак все повече ловци са съпровождани на лов от пуделпойнтер. И това е така, защото кучето е страстен ловец. То е потомък на кучета, които са силни и ловки и могат да работят в най-трудни условия, включително в студена вода.

Как изглежда пуделпойнтерът?

Това куче има значителна прилика с немския пойнтер. Главата на пуделпойнтера му е пропорционална на тялото и е рамкирана от големи, рошави уши, които висят плътно до бузите. Впечатление правят искрящите, бдителни кехлибарени очи, с дълбок поглед.

Пуделпойнтерът е средно по размер куче, между 53 и 65 сантиметра в холката и тегло от 20 до 30 килограма. Всяко куче от породата е атлетично и силно, като в същото време е пъргаво и се движи бързо.

Малко по-дълго е, отколкото високо, с права горна линия на гърба и замускулени крайници.

Опашката на пуделпойнтера е умерено прикрепена, при тези, които ловуват за прехрана често се наблюдава отстраняване на около 30 процента от нея.

В идеалния случай според стандарта палтото им трябва да е жилаво и грубо. Като се има предвид родословието им, текстурата на козината им може да варира значително, като част от тях имат гладка и дори мека като вълна козина.

Цветът на пуделпойнтера може да бъде черен или по-често кафяв, а белите маркировки са приемливи, стига да не изпъкват.

Цветът на носа на кучето трябва да съответства на този на козината. Трябва да имат мустаци и брада, както и изпъкнали вежди. Прилича на дратхаар. Те правят лицето на кучето много симпатично и приятно.

Продължителността на живота при пуделпойнтер е около 14 години.

Пуделпойнтерът има брада и мустаци

Характер на пуделпойнтер

Най-важните черти на характера на пуделпойнтер са готовността му да ловува и увереността му, когато се намира около пушки. То е уверено, търпеливо и прибрано назад, рядко се дърпа по време на работа.

Нещо много интересно е високата работна етика на кучето. То е усърден работник, обича да е навън, да е активно и никога няма да откаже да ловува.

Дори да звучи странно, това животно е и чудесно домашно куче. То умее да се впише добре в домашната среда и в същото време да запази силни ловни инстинкти. Тази способност го прави много желано.

Много са толерантни към децата, с радост си губят времето около игрите с тях. Привързани и любящи са и жадуват за внимание. Поради това кучето може да прояви тревожност при раздяла и не се справя добре, ако дълго бъде оставено само.

Както при всяко ловно куче, пуделпойнтерът има силни инстинкти към плячката. И затова трябва да се помисли добре дали да живеят в едно домакинство с дребни животни като птички и котки.

Пуделпойнтерът е добро куче пазач на дома и информира стопанина за всеки гост, лайки предупредително, когато усети чуждо присъствие.

Обучение и възпитание на пуделпойнтер

Породата е добра за трениране. Кучето е умен и нетърпелив ученик, който копнее да угоди на стопанина.

Ранната социализация на кучето е от ключово значение. Важно е от рано да свикне с различни хора, животни, шумове и събития, които ще подпомогнат изграждането на неговата увереност. Широко известно е, че тренировките с положително отношение работят най-добре при него. Силно се мотивира както от похвалите, така и от храната.

Не бива да се мисли за пуделпойнтера като за куче за една обиколка. То се нуждае от редовни упражнения и трябва да му се предостави възможност да ходи на дълги разходки или да бяга няколко пъти на ден.

Достъпът до открити пространства е важен за изразходването на излишната енергия. Като се има предвид буйния характер на пуделпойнтер и неговите сравнително големи размери, не се препоръчва приютяването му в малък апартамент.

Хранене на пуделпойнтер

Кучето е непретенциозно, но за да се осигури доброто здравословно състояние на животното е нужно балансирано хранене, два пъти на ден за възрастното животно с домашно приготвена или индустриално произведена храна.

При домашно хранене към храната на кучето не бива да се забравя добавката от всички необходими витамини, минерали и полезни добавки за здравето.

Известно е, че породата е склонна към затлъстяване затова безразборното хранене на пуделпойнтер е необходимо да се избягва.

Грижи за пуделпойнтер

Това куче е известно с малкото си козина и не се нуждае от много грижи за поддръжка. Козината рядко се заплита и е устойчива на тръни и метлици, както и на атмосферни условия.

Четкането два пъти седмично е напълно достатъчно, за да се поддържа добре. Ушите, лапите на кучето и кожата трябва да се преглеждат рутинно за паразити и боклуци при разходките навън.

Заболявания при пуделойнтер

Пуделпойнтерът се представя като здрава порода, с малко здравословни оплаквания. Превенцията на възможните заболявания при пуделпойнтера ще сведе опасността от тях до минимум. Това, за което стопаните трябва да следят са:

- Дисплазията на тазобедрената става - това заболяване е често срещано при много породи и води до куцане при кучето, болки и остеоартрит на по-късен етап. Ето защо развъдчиците трябва да информират кое животно не се оценява добре по този показател, за да не се размножава.

- Инфекции на ушите - тъй като кучето прекарва по-голямата част от времето си навън, ушите са изложени на инфектиране. Зачервяването, лошото миризма и гъсти секрети от ушите са знак за инфекция, която се лекува от ветеринар. Профилактично е нужно редовно почистване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати