Смяна на козината при кучето - какво трябва да знаем

Смяна на козината при кучето - какво трябва да знаем

Кученцата сменят козината си на възраст между 4 и 6 месеца, въпреки че този период варира в широки граници от порода до порода и може да започне на 12 седмици или когато вашето куче навърши една година.

Може да не забележите, че този процес се случва, особено ако имате късокосместа порода куче. Промяната може да бъде и драматична. При някои породи кучета с дълга козина се наблюдава период от няколко месеца, в които изглеждат малко разрошени или козината пораства на петна. При други породи, като помераните, може да са необходими до 2 години на кучешката козина да израсне при възрастните индивиди.

Много хора вярват, че дългокосместите кучета, като коли, отделят повече козина от по-късокосместите кучета, като лабрадор и ретривър. Въпреки че дългата козина може да бъде по-забележима по дрехите или дивана ви, късокосместите кучета често имат по-плътно окосмяване, което естествено води до повече следи при смяна на козината.

Особености при смяната на кучешката козина

Може да се чудите дали количеството на отделяне на козина от вашето малко кученце е индикация за онова, което ще се случи, когато порасне. Има кученца, които изобщо не се скубят, но ще започнат да отделят много повече козина като възрастни, а други се скубят повече като малки, отколкото като възрастни.

Цялостната и балансирана диета на кучето, която включва правилните витамини и хранителни вещества, е важна за правилната и здрава козина при кучетата. Попитайте своя ветеринарен лекар за най-добрата диета. И не забравяйте да му давате много чиста и прясна вода, защото дехидратацията при кучето може да причини загуба на козина.

Има разнообразие от различни видове четки за ресане на кучета и е важно да използвате този тип, който е най-подходящ за вида на козината на вашия любимец. Тя ще помогне и на двама ви при смяната на кучешката козина. Дайте му време да свикне с тази процедура - бъдете нежни и търпеливи, дайте му шанс да подуши четката, дайте му кучешка играчка, която да дъвче, докато го сресвате, и го наградете с лакомство, когато завършите процедурата.

Прекомерната загуба на козина е симптом на състояние, наречено алопеция и може да бъде причинено от бълхи, кърлежи, акари, гъбични или бактериални инфекции, болест на Кушинг или възпалителни заболявания на червата, дисбаланс на хормоните, неправилно хранене или стрес. Всички тези състояния изискват диагностика и лечение от ветеринарен лекар.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати