Къпане на немската овчарка - какво трябва да знаем?

Къпане на Немска овчарка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Немските овчарки са едни от най-интелигентните кучета, които може да имате. Но дългата им козина често е предизвикателство за стопаните. Един от най-често срещаните въпроси за неопитните собственици на немска овчарка е как да я поддържат, колко често да къпят кучето и прочее.

В следващата статия ще се опитаме да ви дадем ценни съвети при къпане на немска овчарка:

Колко често се къпе немската овчарка?

Къпането на куче не е като къпането на бебе например. Не е нужно да го правите всеки ден. Всъщност, препоръчително е да водите кучето до банята веднъж месечно, за да не отмиете естествените мазнини от козината му.

И макар че идеалният вариант е веднъж месечно, къпането на немската овчарка все пак зависи от много други, често външни, фактори. Например, колко често си играе в калта.

Разбира се, ако кучето ви излиза навън често и наистина се цапа, може да искате да го изкъпете преди да внесе тази мръсотия у дома. Трябва да следите и за миризмата на кучето. Ако вашата немска овчарка мирише неприятно, определено искате го заведете до банята.

Важен фактор е и колко често сресвате кучето. Най-добре е да го правите няколко пъти седмично. Редовното ресане е важно, защото е един вид превенция срещу замърсяване. Така също имате по-голям шанс да откриете дали е хванало някакви кучешки паразити, например, кърлежи.

Как се къпе немска овчарка?

Трудността на къпането на вашата немска овчарка до голяма степен ще зависи от това дали имате послушно куче. В началото някои кучета не харесват вземането на душ, така че се старайте да ги държите неподвижни.

Немска овчарка

Добрата новина е, че ако сте търпеливи и спокойни по време на процеса, кучето ви в крайна сметка ще свикне. Трябва да започнете процеса на приспособяване, още докато кучето е малко, защото когато стане близо 70 кг и тепърва се опитвате да го приучите да се къпе, ще ви бъде по-трудно.

Какво ще ви е нужно при къпане на немска овчарка?

Няколко хавлии, гъба, шампоан за кучета, леген или корито, постелка за баня.

И започва къпането: поставете кучето в легена или коритото. Започнете да го поливате с топла вода. Не мокрете ушите на кучето! Като цяло оставете главата за накрая. Когато главата на кучето е мокра, то я тръска. Така че, ако не искате да подгизнете заедно с кучето, оставете я за накрая.

Сложете кучешки шампоан и започнете да миете първо врата и надолу по тялото. Можете да използвате пръсти или гъба, ако искате наистина да втриете шампоана.

Когато стигнете до главата, внимавайте да не намокрите ушите и очите на кучето. Може дори да използвате топчета от памук, за да запушете ушите му.

Когато приключите с къпането на кучето, използвайте хавлия, за да го подсушите. Възможно е да използвате и сешоар, ако времето навън е студено. Просто се постарайте да не е твърде горещо, за да не изгорите кучето.

Чистотата на козината на немската овчарка е от изключително важна за здравето на вашето куче. Така че отделете специално внимание и на зъбите, ноктите и козината.

Това бяха нашите съвети при къпане на немска овчарка. Надяваме се да са ви били полезни. А ако все още нямате такова куче, но искате да си вземете, вижте нашите обяви и цени за немска овчарка.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати