miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижи за малки кученца от породата Каракачанска овчарка

Грижи за малки кученца от породата Каракачанска овчарка

Българско овчарско куче

Всички кученца се нуждаят от специални грижи и възпитание. И кученцата от породата Каракачанска овчарка не са изключение. Бъдещият собственик трябва да знае каква ще бъде ролята му през първите месеци от живота в дома на този домашен любимец.

Основните моменти, с които се сблъскват всички собственици на кучета, са храненето, хигиената, ваксинацията и първоначалното възпитание на кученцето.

Как да е грижим за кученца Каракачанска овчарка?

На възрастта от около 2 месеца, когато могат да бъдат отделени, кученцата от тази порода изглеждат странно поради непропорционално големите си лапи. Както всяка голяма порода, която расте и се развива неравномерно, кученцето каракачанска овчарка се нуждае от повишено внимание към опорно-двигателния апарат.

На първо място то има нужда от балансирана диета, която включва всички необходими витамини и минерални елементи, които да му осигуряват нормалния растеж и развитие на организма. Повишеното натоварване на ставите на бързо растящо кученце се дължи на факта, че скелетът се развива по-бързо, отколкото расте мускулната маса, която поддържа целия скелет.

Кученце каракачанска овчарка

Следователно физическото натоварване за кученцето - каракачанска овчарка трябва да бъде умерено, докато не се оформи, това се случва на около 10 -12 месеца. Малкото кученце не трябва да бъде принуждавано да слиза по стълбите.

По-добре да го изведете на разходка, пренасяйки го на ръце. До 8-10 месеца за него е нежелателно да преодолява високи препятствия - прегради, стълби, да прескача широки ями и канавки. От това колко внимателен ще бъде собственикът към кученцето, зависи здравето му през целия му последващ живот.

От първите дни от престоя на кученцето в къщата, трябва да се опитате да му обърнете колкото се може повече внимание. В началото може да бъде оказана значителна помощ от селекционера. Той не само ще даде необходимите препоръки по отношение на диетата и вида храненето на Каракачанската овчарка, но и ще ви каже кога да проведете антипаразитно лечение и следващата ваксинация на кучето.

Ако по някаква причина собственикът не може да поддържа връзка с първоначалния собственик, тогава през първите дни от престоя на кученцето в къщата е необходимо да посетите ветеринарен лекар. Той трябва да прегледа кученцето и да даде своите препоръки.

Грижи за Каракачанска овчарка

След първия ветеринарен преглед собственикът трябва да се регистрира в местна кинологична организация, тъй като веднага ще трябва да състави родословни документи за кученцето. Избирайки такава голяма и сериозна порода като Каракачанската овчарка, собственикът трябва да знае, че само той е отговорен за всичко, което може да се случи по вина на кучето.

Затова възпитанието и обучението на Каракачанската овчарка започват от първите дни от престоя на кученцето в къщата и продължават през целия му живот. Важно е също така собственикът да спазва правилата за хигиена не само в дома си, но и в околността. Необходимо е да обучите кученцето да се справя с естествените нужди в обозначени места, далеч от детски площадки и места за отдих на хората.

Ако и вие искате да сте отговорен собственик на такова животно, вижте нашите обяви и цени за каракачанска овчарка.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати