Хранене на дакел

Хранене на дакел
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Дакелите може и да са дребни кученца, но със сигурност могат да се похвалят с добрия си апетит. Те имат и високи енергийни потребности в сравнение с по-едрите породи кучета.

Те имат нужда от 85 ккал на 1 килограм тегло, докато големите питомци като порода Нюфаундленд (при маса от 60 кг) - само 50 ккал/кг. Това обаче не значи, че храната на възрастните кучета трябва да е пренаситена с мазнини, тъй като това също е опасно за здравето на животното.

Подобно на повечето кучета, дакелът се храни два пъти дневно - сутрин и вечер. Прехранването е неприемливо и неправилно, тъй като наднорменото тегло на кучето е вредно за здравето.

Само кърмещите женски могат да получават повече храна, защото след раждането те често отслабват драстично. Възрастните дакели се хранят след разходка като храната им трябва да е със стайна температура.

Трябва да имат и постоянен достъп до чиста и прясна вода, тъй като на ден те изпиват средно около 1.5 литра течности. Новите продукти винаги се въвеждат постепенно в менюто на питомците. Постоянно се следи поведението на дакела, включително апетита, наличието на алергични прояви и качеството на изпражненията.

Натурално хранене на дакел

С какво да храните дакела си

Храненето на дакела трябва да е разнообразно и задължително да бъде богато на въглехидрати, мазнини и протеини. Добре е да им давате и витаминно-минерален комплекс, който да насити организма им с необходимите хранителни вещества.

Полезно е и да ги храните с жилави меса, тъй като те способстват за укрепването на челюстта и усвояването на храната, защото при консумация на по-грубо месо се повишава количеството на отделения стомашен сок.

В менюто на дакелите може да се включат следните месни продукти: говеждо, конско, пилешко, пуешко, агнешко (нетлъсто).

Сварете месото или субпродуктите за 5-10 минути и им ги дайте полусурови. Полезно е да им давате кости със сухожилия, тъй като те способстват отново за укрепването на челюстта и в същото време помагат за почистването на зъбите на кучето.

Важно е да запомните, че след като дадете на дакела кости, не бива да ги храните с нищо друго на същия ден. Причината е, че те се смилат по-бавно и затова първата порция на другия ден също трябва да е малко по-малка.

Полезни храни за дакелите

Полезни храни за дакел

Освен типичната кучешка храна, дакелите обичат да си хапват и някои плодове и зеленчуци: моркови, домати, тиквички, зеле, ябълки.

Всички посочени зеленчуци се дават сурови и предварително нарязани. Само зелето трябва да се бланшира и да се задуши. Тези кучета не могат да живеят без достатъчно количество калций, затова е важно да им давате и млечни продукти (кисело мляко, несолено сирене и извара).

Ако сте решили да храните дакела си и със суха храна, тогава обърнете внимание на съотношението на протеини, което трябва да бъде поне 22%.

Винаги трябва да избирате размера на гранулите на сухата храна да е съобразен със зъбите на кучето ви. Дакелите са малките питомци и често могат да игнорират вкусната храна, ако тя е много едра и не им е удобно да я ядат.

Пакет с тегло 4 кг ще бъде достатъчен за 5-6 седмици, но за да не се окисли храната, ви препоръчваме да купувате по-малките разфасовки.

С какво не бива да храните дакела?

Вредни храни за дакел

- свинско, включително и мляно (провокира диария при кучето);

- сурова речна/езерна риба (за да се избегне опасността от заразяване с кучешка тения);

- пилешки и заешки кости;

- колбаси и наденица;

- лук и чесън (водят до язва на стомаха);

- захар и всякакви сладкарски изделия;

- туршии, пушени меса и маринати;

- бобови растения, включително грах, боб и леща, причиняващи метеоризъм при кучетата;

- печени и тестени изделия (поради високото съдържание на хлебни дрожди);

- грозде, включително сушено.

Следете в храната на кучето да не попада горчицата, черен пипер и всякакви остри подправки, тъй като те влияят негативно върху здравето на любимеца и способстват за развитието на бъбречни заболявания.

Започвайки от шест месеца, храненето на малкия дакел трябва да бъде възможно най-разнообразно, което важи за менюто и на възрастните кучета.

Помнете и че не бива да ги прехранвате, за да нямат любимците ви след това здравословни проблеми. Грижейки се правилно за вашия питомец, той ще е винаги здрав, щастлив и пълен с енергия за игрите с вас!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати