Какво трябва да знаем за породата Шилонска овчарка

Какво трябва да знаем за породата Шилонска овчарка
Прибираща се каишка за кучета 6в1-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
33.00 лв.
Виж ››

Нуждата на човека от качествата на неговия най-верен и истински четириног приятел - кучето се е проявявала през цялата история на неговото съществуване. Това не е изненадващо. Трудностите в условията на съществуване, многото полева работа и засилената опасност от нападение на различни хищници са изисквали постоянна защита. Не само за човека, а и за стадата и работния добитък.

В продължение на векове тези нужди не губят силата и значението си, а се проявяват във все нови и нови житейски ситуации. Силните и издръжливи кучета са подходящи за всички ситуации.

Овчарските кучета се считат неслучайно за най-разбраните и интелигентни породи кучета. Те много пъти доказват своята любов и преданост към човека, решавайки най-сложни задачи при изпълняване на команди. Те умеят правилно да оценяват различни ситуации.

Само по себе си овчарското куче е обобщена концепция. В света има многобройни видове от тези кучета и всяко от тях притежава изключителни качества. Между тях има много сходства, но човекът продължава да работи за подобряване на способностите на животните и развиването на нови качества. Усилията на всички не се оказват напразни.

Едно от достиженията в тази работа е на американската ентусиастка и селекционер Тина Барбър. Резултатът от нейните усилия се нарича Шилонска овчарка.

История за Шилонска овчарка

Работата по развъждането на породата Шилонска овчарка започва преди 45 години. Това е една наистина нова порода. Създателката на тези кучета - Тина Барбър, дълги години преди това се занимава с отглеждане на Немски овчарки. Не всички качества на популярната порода обаче я задоволяват. Най-вече нервността на тези кучета я кара да мисли за порода, която да омекоти чертите на Немските овчарки.

В началото на работата си, тя поставя като акцент необходимостта от стабилна психика и стабилни и предвидими реакции на кучето в различни ситуации. Селекционерът търси качества, свързващи смелост с малка агресивност.

Международната кучешка федерация, намираща се в Белгия, признава породата едва преди 30 години. Развъдните клубове строго следят отглеждането и избират само най-добрите екземпляри. Провеждат се тестове на темперамента на кучето при реакция на силни звуци, държане пред непознати хора или други кучета. Всяко куче притежава сертификат за качествата му.

В САЩ породата Шилонска овчарка все още е рядка.

Стандарт за Шилонска овчарка

Официалният стандарт на породата все още не е признат. Затова общите характеристики на Шилонската овчарка са това, за което се говори.

Какво трябва да знаем за породата Шилонска овчарка

Шолонските овчарки са красиви и хармонични кучета. Имат здрава и пропорционална физика. Растежът на холката е в зависимост от пола. Теглото се движи от 36 до 73 килограма. Височината е от 66 до 76 сантиметра. Тези кучета са доста по-големи от своите близки роднини - Немските овчарки. Мъжките, както обикновено, са по-големи.

Гърбът на това куче е много по-добре развит от този на немските и източно европейските овчарски кучета. Лапите му са големи, здрави, с широко разположение. Шилонска овчарка има широки и мускулести гърди. Гърбът му има лек наклон към ниска и леко извита опашка, с гъста козина.

Главата на Шилонската овчарка е с типичната за овчарките форма с издължена муцуна. Очите му са близко разположени, тъмнокафяви. Ушите са изправени, средни по размер, насочени напред.

Козината на кучето е много по-дълга от тази на останалите овчарски кучета. Допустими са всякакви цветове и всякаква дължина на козината. Цветът на козината е различен. Има напълно бели или черни, както и черни със сребърно.

Продължителността на живота на кучетата е от 10 до 14 години.

Характер и поведение на Шилонска овчарка

Шилоните са чудесни кучета за спътници на своите стопани. Те са предани и свързани силно със своите стопани. Много приятелски настроени са с децата и могат да бъдат не само охрана, но и гледачки на малките. Разбират се отлично и с други животни, така че отглеждането им в семейство не представлява никаква трудност.

Тъй като са с прецизна психика, те се ориентират перфектно във всяка ситуация. Устойчиви са на стрес и с прекрасно балансиран характер. Шилонът е любящо животно, общително, напълно покорно на човека и много послушно.

Породата не става за работно куче в полицията примерно, защото има прекалено мек характер. Не са много подходящи и за роля на наблюдател и страж за охрана. Това е куче-компаньон и то е най-подходящо за домашен любимец и приятел на малчуганите в игрите, както и доверен спътник на възрастния собственик.

Обучение и възпитание на Шилонска овчарка

Шилонската овчарка е умно и с висок интелект куче. То се обучава лесно и бързо. Единствено бъдещите собственици трябва да знаят, че това куче е склонно към доминиране и не е най-подходяща порода за първо куче на неуверен собственик.

За да може стопанинът да стане абсолютен авторитет за кучето си трябва да отдели достатъчно време за дресировка към послушание на това едро и силно куче. Ранната социализация при него е много важна, за да реагира адекватно по-късно на всяка команда на собственика.

Трябва да се има предвид прекомерната лековерност на породата и да се работи в тази посока. Съветът на специалистите е тренировките да започнат на 3-4 месеца.

Грижи за Шилонска овчарка

Шилонските овчарки са доста непретенциозни, но се нуждаят от поне един час разходки в зелени зони - горички, паркове, спортни площадки. Това е съществена част от живота им и предопределя здравето на кучетата. Те обожават активните игри, осолено тези с хващане и носене на различни предмети.

Какво трябва да знаем за породата Шилонска овчарка

Дългата козина на Шилонската овчарка изисква грижи. Трябва да се разресва ежеседмично с гребен и да се следи да не се сплъсти. Къпането на животното не бива да бъде често, защото дългата козина не го позволява. След разходка може да се почистят лапите на кучето с влажна кърпа.

Хранене на Шилонска овчарка

Храненето на Шилонската овчарка е като на другите овчарски кучета. То се извършва два пъти на ден с храна с високо качество. При избор на естествени продукти, месото трябва да бъде постно - пуешко месо или пилешко; варена каша със зеленчуци; млечни продукти с малко количество мазнини. Полезно е да им се дават кокали.

Много собственици избират сухата фабрична храна за кучета. Тя съдържа всички необходими компоненти, както и витамини и минерали. Комбинирането на естествена и суха храна според специалистите не е особено полезно, защото може да доведе до лошо храносмилане при кучето.

Заболявания при Шилонската овчарка

Шилонската овчарка е много добре балансирано куче и по отношение на здравето. Шилонът практически не страда от дисплазия, което е най-честото заболяване при четириногите. Наследствени заболявания при Шилонска овчарка не са докладвани от собствениците на тази порода овчарки.

Няколко факта за Шилонска овчарка

Въпреки липсата на официално признаване заради многобройните си качества, подчертани при размножаването, тази порода набира популярност.

Шилонската овчарка е сред десетте най-нови породи кучета.

Специалистите предупреждават, че Шилонското овчарско куче и дългокосместите овчарки не са една и също порода.

Шилонските овчарски кучета са редки. Но пък ако искате поне подобно куче, разгледайте нашите обяви и цени за Немска овчарка.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати