miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»За епилепсията при кучетата и котките

За епилепсията при кучетата и котките

Епилепсия при кучетата и котките
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Епилепсията при кучетата и котките е заболяване на главния мозък, което се проявява с периодически нарушения на двигателните, сетивните и автономните функции, проявяващи се с характерни конвулсии и припадъци, при които животното губи контрол над себе си. При тях заболяването може да има различен характер, като така например понякога могат да липсват припадъци, тоест любимецът ви да получава само леко потрепване на крайниците.

Също така се забелязва, че определени породи кучета имат предразположеност към заболяването. Едни от тях са хъски, кокер шпаньол и голдън ретривър. Интересен факт е, че по-често се среща епилепсия при кучетата, отколкото при котките. Първият пристъп при животните най-често е на възраст от около 1, 5 до 6 години.

Причини за епилепсия при кучетата и котките

Епилепсията при кучетата и котките бива два вида, а именно истинска и фалшива. При първата причината е трудно да се определи, докато при фалшивата това е някаква друга болест, която ако се отстрани и излекува, тогава ще спрат и епилептичните припадъци. За съжаление, истинската епилепсия е нелечимо заболяване, но опитните ветеринари ще ви посъветват и ще ви научат как и по какъв начин можете да подобрите значително качеството на живот на вашето животно. Голяма значение при това заболяване има генетичната предразположеност.

Симптоми на епилепсията при кучетата и котките

Епилепсията при кучетата и котките се проявява с характерните припадъци и конвулсии, като заедно с това се забелязва неволно уриниране, дефекация, секреция на пяна от устната кухина, понякога с розов цвят поради примеси на кръв в резултат на ухапване на езика. Продължителността на припадъка е о обикновено 2-3 минути.

Болно куче

Самият епилептичен припадък може да се раздели на 3 части, а именно първа статия е така наречената аура, тоест предвестника на самия пристъп. Домашният любимец е стресиран, опитва се да се скрие. Тези симптоми могат да продължат от няколко минути, но дори и до няколко дни. Важно е да сте особено внимателни, за да можете да помогнете на любимеца си, когато пристъпът започне.

След това настъпва икталния стадий на епилепсията. Животното пада, губи съзнание, мускулите са напрегнати, главата пада назад, появяват се конвулсии и спазми, учестява се дишането и пяна от устата на кучето или котката. После настъпва и постикталният статий. При него е характерно това, че има загуба на ориентация, увеличено слюноотделяне, както и може да забележите това, че сякаш кучето ослепява. Ако пристъпът е краткотраен, тогава животното бързо се осъзнава и се възстановява. Ако обаче продължи дълго време с тежки гърчове при кучетата (или котките), тогава питомецът ви ще се възстановява в продължение на няколко дни.

Изключително важно е, ако забележите дори и малки конвулсии и спазми, както и промяна в поведението на кучето или котката, да посетите своевременно ветеринар. Именно той ще може да ви помогне и да ви даде точен отговор дали четириногият ви приятел страда от епилепсия, както и какво ще е лечението, за да се подобри качеството на живот на питомеца ви.

Ако се съмнявате за котешка или кучешка епилепсия, ви трябва консултация с ветеринар. Има различни заболявания при кучетата и котките. Не бива да ги подценявате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати