Съвети при закупуване на кученце

Избор на куче

Кученцата са едни от най-милите животинки - малки, чаровни, игриви и толкова любвеобилни. Няма как човек да не се влюби в тях. Решението да се вземе кученце обаче е изключително важно. Това не е килим или покривка за маса, която можете да изхвърлите, когато ви омръзне. Това е живо същество, което ще живее с вас дълги години.

Преди да си купите кученце, обмислете няколко въпроса. Не се поддавайте на очарованието на малката пухкава топка, която ви гледа от витрината на магазина или на екрана на компютъра. Решението трябва да е добре обмислено и изборът трябва да бъде добре обоснован и информиран. Ето няколко неща, които да вземете под внимание:

Готов ли съм за куче

Това е важен въпрос и може би най-основният, на който да си отговорите. Кученцето, също като малкото дете, ще се нуждае от вас. Стоите ли си вкъщи достатъчно? Имате ли възможност да прекарате началния период от неговия живот като му обръщате повече внимание и сте постоянно присъствие в живота му? Можете ли всъщност да отделите нужното време за отглеждане на куче? Кучето се нуждае и от разходки. В зависимост от породата и големината тези разходки може да са кратки или с продължителност до 2 часа. Ще можете ли вие или някой от семейството ви да става рано сутрин и да отделя такова време вечер след работа? И още един въпрос - имате ли достатъчно пари за тази порода куче? Всяка една изисква различна поддръжка и има различни нужди. Това са разходи, които не може да изберете да НЕ направите този месец. Така че обмислете добре покупката на куче.

Какво куче да си взема

Отговори ли сме на всички по-горе изброени въпроси и сме установили, че имаме времето, парите и желанието да отглеждате куче. Предстои да си изберем подходящата порода. Дребните породи кучета (пинчер, йоркширски териер, померан, чихуахуа, плачеща болонка) са подходящи кучета за апартамент и са по-евтин вариант от гледна точка на кучешка храна, медикаменти и други консумативи, нужни за отглеждането. Само си представете колко много храна изискват едри кучета като санбернар, немски дог, немска овчарка, доберман, каракачанска овчарка, тибетски мастиф. Малките кучета, от своя страна, са също и по-игриви и гушливи, ако това е, което търсите. Големите кучета се нуждаят от по-голямо пространство както и от повече разходки и упражнения. Ами грижата за козината на кучето? Ако кучето е с дълга козина, ще трябва да чистите след него много повече отколкото при куче с къса козина. Като цяло трябва да се подготвите за факта, че ще чистите косми цял живот.

Хранене на куче

Информация за породата

Избрали сте куче по породата, но сега трябва да проучите информацията за нея. Прочетете колкото се може повече - за здравословни особености, отглеждане, темперамент и пр. Хубаво е да изберете акредитиран, легален развъдник, който може да посетите и да зададете въпросите, които имате. В Интернет има достатъчно информация и форуми, които да проверите и да прецените какво точно искате и какво точно е нужно за отглеждането на съответната порода. Задължително проучете на каква възраст може да го вземете. Преждевременното отделяне от майката може да се отрази зле на бъдещия ви любимец. Проверете дали са направени необходимите кучешки ваксини и обезпаразитяване на кучето.

Обезопасяване на дома за кучето

Много е важно да подготвите дома си за новия член на семейството. Малките кученца са много игриви и често имат нужда да си чешат зъбите. Скрийте си обувките, защото това е едно от любимите неща за дъвчене. Скрийте или обезопасете всички възможни кабели. Те са чудесна играчка и могат лесно да се използват вместо чесалка. Сложете саксиите с цветя на високо и коша за боклук в затворен шкаф. Купете достатъчно играчки за кучета, за да може новият член на семейството да се чувства добре и да се забавлява с това, което вие сте му осигурили. Иначе ще си търси приключения из вашите вещи.

Ветеринар

Заведете кучето на ветеринар

Намерете правилния ветеринар. Той ще го прегледа още, когато го вземете. Това е рутинен преглед, с който ще установи нормалното състояние на кученцето и ще се запознае с него. Отново може да направите проучване и да разпитате хората или пък да проверите във форумите. Когато отидете при него за първи път, занесете всички документи на кучето, за да може да разгледа какво е направено досега и да направи график за следващи ваксинации в зависимост от породата и големината на кучето.

Направете проучванията си внимателно. Когато си вземете кученцето, ще установите, че сте взели едно много правилно решение То ще се превърне в най-добрия ви приятел. Всичко това е важно за успешните грижи за куче.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати