miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Защо кучето рови в земята?

Защо кучето рови в земята?

Защо кучето рови в земята?
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Понякога поведението на кучетата може да е загадка дори за самите стопани като например защо се опитва да хване опашката си, или защо гледа дълго в една точка, или поради каква причина се опитва да прекопае цялата градина в двора.

Последното понякога става много вреден навик, тъй като от нея страдат цветята, тревата и цялата територия в двора. Защо кучето ви рови дупки в земята?

Всъщност желанието му да копае земята не е просто поредната прищявка на животното. Това е напълно естествена потребност, която е обусловена от чисто природни инстинкти.

По този начин далечните предци на домашни любимци са се спасявали от топлината, крили са се от другите хищници, а и са търсили храна. Но защо и до днес те продължават да го правят?

Какви са причините за това поведение?

1. На първо място това е ловния инстинкт. Тази особеност е особено актуална за представителите на породата териер.

Самото име на тези кучета идва от латинската дума тера - земя. Те инстинктивно търсят животните, които живеят под земята.

Основният метод за тази цел, както и сами вече се досещате, е копаенето на земята. Именно затова всички кучета като цяло обичат това занимание.

Кучето рови дупки в земята

2. Още една разпространена причина е просто скуката. Ако не отделяте достатъчно време и внимание на любимеца си, тогава не се учудвайте защо той започва да си измисля начини как да играе сам. Когато на кучето му е скучно, то може да измисли какво ли не.

И тук веднага на помощ на питомците идват любимите пантофки на стопанина, меката мебел или пък земята на двора. Да разкопаят цветята или тревата - това е истинско удоволствие за четириногите приятели.

3. Защо обаче кучетата ровят в земята, ако навън е много горещо? Причината също е много елементарна. Така кучетата просто опитват да се охладят, а именно ровейки земята, те лягат на студената пръст в долните слоеве.

4. Когато кучето не е гладно и сте го почерпили с някакъв деликатес, бъдете подготвени за дупка в двора. Домашният любимец вероятно ще реши да скрие кокала си за по-късно.

5. Бременните кучета често копаят дупки, подготвяйки се за раждането на малките кученца - това също е инстинкт от миналото.

Отделяйте повече време на любимеца си и се старайте се да не се прегрява през летните дни, както и да има постоянен достъп до вода.

Можете също така да купите кучешки играчки на питомеца си, за да има с какво да се занимава, когато му е скучно, а вие нямате време да си играете с него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати