miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»За обонянието на кучетата

За обонянието на кучетата

Обонянието на кучетата
Бутилка за пиене на вода за кучета-37%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

За никого не е изненада информацията, че обонянието при кучетата е най-развитото сетиво. Ние се ориентираме и изследваме света със зрението си, а кучето с носа си. Нашият нос съдържа около 5 милиона обонятелни рецептора, а кучешкият до 300 милиона в зависимост от породата.

Уловените от рецепторите миризми се обработват в мозъка както при човека, така и при кучето. Тази част от кучешкия мозък, който отговаря за обработка на обонятелната информация, е 40 пъти по-голяма от частта в човешкия мозък, занимаваща се със същото.

По тази причина кучетата умеят да подушват всяка миризма. Могат да проследяват и откриват предмети и хора. Специално обучени кучета участват във всякакви мисии.

Най-добрият приятел на човека има съвършено кучешко обоняние, защото носът му е влажен и това му позволява да открива и класифицира миризмите. Вдишаният въздух се разделя в носа му на два потока. Единият е за дишане, поддържащо живота, другият е за миризмите.

Когато кучето души, въздухът се насочва тази част от носната кухина, където са рецепторите на обонянието. Наличието на 50 пъти повече рецепторни клетки му позволява да разпознае всеки компонент в мириса, който долавя. Компонентите на сложните миризми не са загадка за него. Ако ние усещаме аромата на пилешката супа или картофената яхния, нашият лаещ приятел долавя всеки продукт, който ги съставя.

Мозъкът и носът на кучето, взети в съвкупност, са една от най-сложно устроените системи в света. Затова обонянието на кучето има почти чудодейни способности. Освен че открива и проследява предмети и хора, то може да долови всякакви промени в организма на човека, възникващи поради поява на някакво заболяване. Кучето може да подуши рака, който се развива в човешко тяло на базата на мириса на специфични химически съединения в дъха, урината и потта на болния.

Кучетата имат силно обоняние

Може да открива ниски нива на кръвна захар или предстоящ епилептичен припадък. Все още не е докрай изяснено дали четириногите ползват и друго сетиво, или само обонянието, но това е изключително ценна тяхна способност.

Възможностите на кучешкото обоняние продължават да се проучват и се правят опити за създаване на електронен нос, по подобие на кучешкия, който да се използва при диагностика.

Има породи кучета със силно обоняние. Блъдхаунд, Бигъл, Немска овчарка, Дакел, Фокстериер, Басет, Лабрадор, Дратхаар, Шотландски Териер, Белгийска овчарка са сред породите кучета със силно обоняние.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати