miau.bg»Статии»Котки»Размножаване на Котки»Колко пъти раждат котките

Колко пъти раждат котките

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
1710
Бременна котка
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Светкавичният и безапелационен отговор на този въпрос е: Много! И никой не може да го оспори. Това ли е обаче всичко, което трябва да знаем по темата? Всъщност по колко пъти раждат котките?

Ако за Вас котките са просто част от фауната на Земята, толкова информация е напълно достатъчна. Дори е в излишък - и Вие, и котките ще си живеете спокойно и без това знание. Ако обаче грациозните, мъркащи аристократи на животинския свят са Ви интересни или просто смятате, че излишни знания няма, то ето малко факти:

Котката може да роди около 70 пъти!

Това е чисто теоретично изчисление, разбира се, но базирано на факти. Средната продължителност на живот при писанките е между 12 и 16 години, но нерядко доживяват и до повече. Една здрава женска котка може да остави поколение до пет пъти годишно - а за разлика от други бозайници, при котките и двата пола са дарени с пожизнен фертилитет. Останалото е аритметика - средно 14 години по 5 раждания!

Такава вероятност, разбира се, е в сферата на теоретичния максимум, но точно това е и целта - теорията. На практика ражданията при котките не са по пет всяка година дори и при млади, здрави, свободно живеещи котки - които отгоре на всичко достигат полова зрялост по-рано от породистите и домашни техни братовчеди и изобщо се размножават много по-успешно.

Принципно броят на разгонванията и последващите раждания при животните - особено при хищниците - зависи от наличните ресурси и условия за живот. При относително богатата среда, в която живеят свободноскитащите котки в човешките селища, и при условие, че дори в най-студената зима човешката среда предлага относително топли места, закономерният резултат е, че котките раждат по-често, отколкото биха го правили в дивата природа при същия климат.

Примерно Felis silvestris silvestris - Европейската Дива котка, чиито разлики с домашната Felis silvestris catus са минимални, влиза в размножителен период едва два пъти годишно - класическата пролет и есен схема.

При живеещите в човешка среда Felis catus бройката раждането при котките рядко пада под три. Независимо дали са отглеждани, или улични, домашните котки са способни да забременеят само седмици след раждане, докато още кърмят малките си. Всичко това, плюс факта, че средната бройка за едно раждане е три котенца, определено класира писанките сред най-плодовитите бозайници на планетата!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати