Корниш Рекс

Корниш Рекс

Корниш Рекс е котка с изключително екзотичен и според някои дори странен външен вид. Котките от породата Корниш Рекс са предпочитани от любителите на екзотичните породи, както и от хората, които страдат от алергия към козината на домашни любимци.

История на Корниш Рекс

За пръв път в историята на тези красиви късокосмести котки, котенце с къса къдрава козина било забелязано до една берлинска болница в средата на четиридесетте години на ХХ век. За съжаление в следвоенното време на германците не им било до селекциониране на котки и животното останало почти незабелязано.

Десетина години по-късно котенце, подобно на немското, се появява в котило във ферма в английското графство Корнуол. То се родило на 21 юли 1950 година. Котенцето не приличало на нито едно от котилото. То било с дълго гъвкаво тяло, клиновидна глава и огромни уши. Основната му особеност обаче била козината му – тя била къса, вълниста и бяло-рижава. Това котенце било кръстено Калибункер и стопаните му решили да създадат напълно нова порода, която нарекли Корниш Рекс, заради приликата с местните зайци. През 1979 година породата била официално призната от фелиноложките асоциации.

За да не се получава израждане на котките от породата Корниш Рекс, котките от тази порода били кръстосвани със Сиамски Котки и с Бурмански Котки, както и с обикновени домашни котки. След като генът, който отговарял за късата къдрава козина на Корниш Рекс, бил укрепен, кръстосването на котките от тази порода с котки от други породи било категорично забранено.

Стандарт на Корниш Рекс

Тялото на Корниш Рекс е със среден размер, елегантно, стройно, гъвкаво и мускулесто. Гръдният кош на Корниш Рекс е широк, коремът е прибран. Крайниците на Корниш Рекс са дълги и тънки. Лапите на Корниш Рекс са изящни и овални и ноктите не се прибират напълно в лапите. Опашката на Корниш Рекс е дълга, тънка в основата и стесняваща се към края си.

Главата на Корниш Рекс е клиновидна, челото е ниско. Изразената брадичка образува права линия с носа. Ушите са разположени на разстояние едно от друго и са с много голям размер, широки в основата и с леко заоблени върхове. Очите на Корниш Рекс са с форма на бадем и са разположени косо. Козината на Корниш-Рекс е къса, леко къдрава, мека и еластична. Допустими са всички цветове включително колорпойнт.

котка  Корниш Рекс

Грижи за Корниш Рекс

Поддръжката на козината на Корниш Рекс изисква ежеседмично къпане със специален шампоан, в противен случай могат да се получат кожни проблеми. Породата Корниш Рекс е хипоалергенна, защото тези красиви котки почти не си сменят козината и е достатъчно тя периодично да се мине с влажен парцал, за да паднат мъртвите косми.

Котките от породата Корниш Рекс са домошари и не се вълнуват от разходки, но това не означава, че не хабят огромния си запас от енергия вкъщи. Те са игриви, активни и любознателни и е добре да имат място, където да играят, както и доста играчки, с които да се забавляват, докато стопанинът им е навън. Котките от породата Корниш Рекс обичат да се катерят и да скачат колкото може по-нависоко.

В ъглите на очите на котките от породата Корниш Рекс може да се образува секрет, но това е нормално и трябва сутрин да се избърсват с тампон с преварена вода. Корниш Рекс трябва да се пази от течения, а в студените месеци да се облича със специални дрешки, за да може да поддържа добра телесна температура.

Обучение на Корниш Рекс

Котките от тази порода лесно се поддават на възпитание. Корниш Рекс трябва от малка да се учи какво е позволено и какво не може и с течение на времето изискванията да не се променят, за да не се обърква животното. Корниш Рекс може да се научи на основни команди, но не трябва да се заблуждавате, че котката от тази порода ще изпълнява всяка ваша команда безпрекословно - всичко зависи от настроението й в момента.

Хранене на Корниш Рекс

Корниш Рекс може да се храни както с гранулирани и консервирани храни за котки от висок клас, така и с натурални продукти, допълвани с витамини и минерали. Корниш Рекс може да се храни с агнешко, заешко, телешко, пилешко и пуешко месо, дивеч и техните субпродукти. Не се препоръчва да храните Корниш Рекс със свинско месо, с овнешко месо и с техните субпродукти. Може да допълвате менюто на Корниш Рекс с различни видове зеленчуци, кисело мляко, твърдо сварени яйца, сварен ориз, сварена обезкостена морска риба.

Заболявания на Корниш Рекс

порода  Корниш Рекс

Корниш Рекс може да има проблеми с очите и ушите, както и да страда от различни видове дерматити. Котките от породата Корниш Рекс са много лакоми и ако нямат ограничение от страна на стопаните, честичко ще преяждат, което може да доведе до затлъстяване и до последващи проблеми със здравето.

Любопитни факти за Корниш Рекс

Котките от породата Корниш Рекс изисква стопроцентово внимание от стопаните си. Дори за малко оставени в затворена стая, тези котки могат да изпаднат в паника. Корниш Рекс не понася самотата и нищо не може да замени за тях контакта с хората. Корниш Рекс обича да седи на рамото на стопанина си като папагал.

Котките от породата Корниш Рекс са много умни и разбират стопаните си на интуитивно ниво. Корниш Рекс имат способността да помогнат на стопаните си, ако са в депресия. Котките от тази порода са много чувствителни и не обичат да им се повишава тон, но за сметка на това не са злопаметни. Като цяло са с благ и мек характер и не са склонни към агресия. Котките от породата Корниш Рекс обичат всички членове на семейството, но избират един на когото да дадат цялата си обич и преданост и обикновено това е жена.

Корниш Рекс е търпелив с деца, но не обича груби игри и ще предпочете да се скрие някъде, но няма да ги нападне. Котките от породата Корниш Рекс добре се разбират с други животни, но предпочитат да са единствен любимец в семейството. Ако има още една котка, вниманието на стопаните трябва да е еднакво към двете животни. Известният певец Мерилин Менсън е страстен поклоник на породата Корниш Рекс. Той им посвещава авангардни акварелни платна.

Недостатъци на Корниш Рекс

Котките от породата Корниш Рекс не могат да издържат дълго време сами, затова може да мяучат силно дълги часове, за да се опитват да повикат стопанина си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати